Home Sağlık HaberleriKanserRahim ağzı kanseri neden olur?
Rahim ağzı kanseri neden olur?

Rahim ağzı kanseri neden olur?

Human papilloma virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanseri ekseri kadınların cinsel hayatlarında etkin oldukları bir dönemde husule gelmekte ve bununla birlikte rahim ağzı kanserinin nedeni olarak gösterilen bu virüs bulaşıcı…

Human papilloma virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanseri ekseri kadınların cinsel hayatlarında etkin oldukları bir dönemde husule gelmekte ve bununla birlikte rahim ağzı kanserinin nedeni olarak gösterilen bu virüs bulaşıcı özellik taşımaktadır. Rahim ağzı kanseri cinsel yönden aktif olmayan, hiç cinsellik yaşamamış bir kadında şüphesiz ortaya çıkmamaktadır. Peki rahim ağzı kanserine neden olan bu virüs nasıl vücuda girer, rahim ağzı kanserinin nedenleri arasında yer alan öteki faktörler nelerdir buyurun yazımızın devamından öğrenelim.

Rahim ağzı kanserine niçin olan bu virüsün vücuda girmemesini engellemek için cinsel ilişki esnasında kondom kullanılmasının büyük önemi olduğu söylenmektedir. Kondom kullanımı yaygın olan kadınlarda rahim ağzı kanserinin ortaya çıkma riski de azalmış olur. Cinsel yönden aktif olan kadınların bu hususa uyarı etmemeleri rahim ağzı kanserine yakalanma risklerini arttıracak ve yaşam kalitelerinde de, cinsel yaşamlarında da önemli düşüşlere neden olacaktır.

Cinsel yolla bulaşan humman papilloma adlı virüs rahim ağzı kanserine sebep oluyor ve bu virüsün 100’den fazla çeşidi bulunuyor. Bu 100’den pozitif çeşidin içinde özellikle 5-6 çeşidi bu rahim ağzında ilk olarak prekansöröz lezyon dediğimiz kanser öncesi lezyonlar oluşturur ve eğer bu lezyonların ortadan kaldırılmaması için bir tedavi uygulanmazsa lezyonlar kansere dönüşür. Birdenbire fazla partnerle birlikte olma, sigara kullanımı, yetersiz besin, kalıtımsal faktörler, enfeksiyon hastalıkları, fazla fazla doğum yapma öteki rahim ağzı kanserinin nedenleri arasındadır.