Home Sağlık HaberleriBağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni beslenme yetersizlikleridir. Günlük beslenmede fazla fazla şekere yer verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Tatmin Edici protein alımı en iyi düzeyde bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yeniden bağışıklık sistemini negatif yönde etkiler. Vücuda alınan besinler enerji için oksijenle yandığında bağımsızlık radikaller yani oksijen içeren son ürünler oluşur.

Bağışıklık sistemi bağırsak florasında başlar. Bağırsak florasında vücuda giren zararlı bakterilerin etkisini azaltabilen yardımsever bakteriler de vardır. Bu flora bozulduğunda bağışıklık sistemi de zayıflar. Bağırsaklardaki florayı bozan en kayda değer faktörler buğday ekmeği yemek ve antibiyotik kullanmaktır. O halde ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmanız hastalıklara karşısında en etkili önlemdir. Ekmek yerine domates, salatalık, ceviz, fındık, fıstık, zeytin, yoğurt yiyebilirsiniz. Yine doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmayı bırakıp daha nebati tedavilere yönelebilirsiniz. Örneğin limon suyu, portakal, maydanoz, kivi, sarımsak, soğan, pırasa ve nebati çaylardan adaçayı, papatya çayı ya da ekinezya çayı tüketebilirsiniz. Keza, C ve D vitamini takviyesi, protein oranı yüksek olan gıdaları ve probiyotik taşıyan yoğurt, kefir gibi besinleri tüketerek bağışıklığı sağlamlaştırmak mümkün.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli?

Tek çeşitlilik beslenmeden uzak durun.

Besin çeşitliliği yani her gün öbür besinler harcamak dinç bir bedene sahip olmanın esas kuralıdır. Besinlerin çoğu pat diye pozitif beslenme öğesi içermekte ama hiçbiri hepsini içermemektedir. Tek çeşitlilik gıda şekli çoğu manâlı beslenme öğesinden mahrum kalmamız demektir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sistemi ve nitelikli bir gıda örüntüsü için süt, et grubu, sebze, meyve, yağ ve yağlı tohumlar, tahıllar jurnal beslenmemizde dengeli bir şekilde yer almalıdır.

Bol istikrarsız tüketin Kaliteli, dengeli ve tatmin edici beslenme açık havada, gribal enfeksiyonlardan korumanın veya hastalığı çarçabuk atlatmalarını sağlamanın öteki bir yolu bol istikrarsız tüketmelerini sağlamaktır. Özellikle ateş ve ishal durumunda bol su içilmelidir.