Home Genel Sağlıkİnterstisyel sistit
İnterstisyel sistit

İnterstisyel sistit

Sistit, mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Kadınlarda, idrarı mesaneden dışarı taşıyan ve üretra adı verilen tüpün erkeklere kıyasla daha kısa olmasından ötürü daha sık rastlanır.

İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Gençlerde ortaya çıkabilmekle beraber, interstisyel sistit en sık 30 ila 40 yaşları arasında görülür. Ayrıca kadınlarda erkeklere kıyasla 9-10 kat daha fazla saptanmaktadır.

Nedenleri
Hastalığın nedenleri henüz net olarak tespit edilemese de, araştırmalara göre aşağıdaki durumların rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Epitelyumda (Mesaneyi içeriden kaplayan koruyucu tabakada) ya da mesanede hasar. Epitelyumdaki bir sızıntı idrardaki toksik maddelerin mesanenizi tahriş etmesine neden olabilir.

  • Bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepki
  • Alerjik reaksiyon
  • Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • İdrarda tahriş edici madde
  • Mesaneyi kontrol eden sinirlerin zarar görmesi
  • Kalıtımsal nedenler
  • Risk Faktörleri
  • Cinsiyet
  • Kadınlarda interstisyel sistit olma olasılığı daha yüksektir.

Yaş
Çoğunlukla ileri yaşlarda görülür. Belirtiler 30 ve 40’lı yaşlarda başlar.

Kronik Ağrıya Sahip Olanlar
İnterstisyel sistit fibromiyalji ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerde daha sık görülmektedir.

Belirtiler

Hastalarda çok sık idrara çıkma, mesanede basınç hissi ve idrar yaparken ağrı ve acı hissi görülüyor. Bazen pelvis bölgesindeki kaslarda spazm tarzı ağrılara da rastlanabilir. Uzun süren yani kronik bir hastalıktır.

İnterstisyel sistitin belirti ve bulguları kişiden kişiye değişir. İnterstisyel sistitiniz varsa, semptomlarınız zaman içinde değişebilir, adet dönemi, uzun süre oturma, stres, egzersiz ve cinsel aktivite gibi yaygın tetikleyicilere yanıt olarak periyodik olarak alevlenebilir.

İnterstisyel Sistit Belirtileri Şunlardır;
Gündüz ve gece boyunca sıklıkla küçük miktarlarda sık idrara çıkma
Ani gelen idrara çıkma hissi
Mesane veya alt karın bölgesinde ağrı
Kronik pelvik ağrı (tüm pelvik bölgede görülen, en az 6 ay süren ve geçmeyen ağrı)
Anüs ve perianal bölgede (anüs ile cinsel organlar arasında bulunan bölge) ağrı
Cinsel ilişki sırasında ağrı ve libido düşüklüğü
Bunların Yanı Sıra İnterstisyel Sistit;
Mesane duvarının sertleşmesiyle daha az idrar depolamanıza neden olur,
Sık idrara çıkma nedeniyle günlük yaşamın ve sosyal aktivitelerin etkilenmesi yaşam kalitenizi düşürür,
Sık idrara çıkma ve ağrının yarattığı stres cinsel yaşamınızı etkileyebilir.
İnterstisyel sistit ile ilişkili kronik ağrı ve uykunuzun bölünmesi nedeniyle yaşadığınız stres depresyona yol açabilir.
Bu nedenle yaşam kalitenizin yükselmesi ve şikayetlerin azaltılması için doktora başvurmanız ve tedaviyi sürdürmeniz önemlidir.

Çocuklarda sistit belirtileri;

Çocuklarda sistit belirtileri yetişkinlerdeki kadar net olmayabilir. Çocukların yetişkinler gibi şikayetlerini açık bir şekilde dile getirememesi sistit teşhisini zorlaştırabilir.

Çocuklarda sistit belirtileri genellikle; yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kusma gibi şikayetlerle ortaya çıkabilir.

Tanı Yöntemleri
İnterstisyel sistitin belirtileri diğer pelvik hastalıklarla karışabileceğinden, doktorunuz öncelikle bu hastalıkları dışlamak için bazı testler yaparak, ağrınızın başka bir hastalık nedeniyle olup olmadığını araştırır.

Benzer belirtileri gösteren bu hastalıklar şunlardır:

  • Böbrek taşı
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
  • Mesane kanseri
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Endometriozis (kadınlarda)
  • Prostatit (erkeklerde)
  • Bu ilk aşamada doktorunuz idrardaki enfeksiyon ve kanı araştırmak için idrar tahlili isteyecektir.

Ayrıca kapsamlı diğer hastalıklarınız, günlük idrara çıkma rutininizi sorgulayacak, Sistoskopi isimli özel kamera ile idrar yolu ve mesane incelemenizi yapacaktır.

Bu hastalıkların tanısı için yapılan testler negatif olsa da, altı haftadan uzun bir süre boyunca mesane ağrınız olmuşsa, interstisyel sistitten şüphelenebilir.

Biyopsi
Bu test için vücuttan küçük bir doku örneği alınır ve incelenir.

İdrar Sitolojisi
İdrar örneğinizde kanseri işaret edebilecek hücrelerin varlığı araştırılır.

Potasyum Duyarlılık Testi
Doktorunuz ince bir boruyla mesanenize önce su, sonra potasyum verir. Her çözelti verildikten sonra hissettiğiniz ağrı ve idrara çıkma isteğini 0 ile 5 arasında derecelendirmeniz istenir. Potasyum çözeltisi ile sudan daha fazla acı veya idrar çıkma isteği hissederseniz, doktorunuz interstisyel sistit tanısı koyabilir.