Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıPamukçuk Nedenleri Nelerdir?
Pamukçuk Nedenleri Nelerdir?

Pamukçuk Nedenleri Nelerdir?

ekseri ağız içinde ve dilin üzerinde husule gelen pamukçuk, “Candida albicans” isimli bir mantarın sonucudur. Peki bu mantar türünün ağız içinde ve dil üzerine birikmesine neden olan etkenler nelerdir dersiniz? İşte pamukçuk neden olur sorusunun yanıtı.

“Candida albicans” isimli mantar türünün ağız içinde ve dil üstünde birikmesinden kaynaklı olarak husule gelen pamukçuk, genel olarak bebek ve yeni yürümeye başlayan küçük çocuklarda ortaya meydana çıkan bir sorundur. Beyaz lezyonlar ve şişlikler haline belirtileri bulunan pamukçuğun sebepleri ise oldukça çeşitlidir. Ara Sıra yetişkinlerde de pamukçuk görülebilir. Pamukçuğun nedenleri, sebepleri ve bu soruna yol açan faktörler makalemizde sizlerle paylaşıldı.

Pamukçuk Nedenleri

Pamukçuk ve öteki Candida enfeksiyonları bağışıklık sisteminiz bir rahatsızlık ya da hap sebebiyle zayıfladığında ya da antibiyotiklerin vücudunuzun mikroorganizmalara aleyhinde olan direncini zayıflatması sonucu görülür.

Normalde vücudun bağışıklık sistemi bakteri, virüs ve mantarlar gibi zararlı organizmalara karşısında bir savaş halindedir ve bağışıklık sistemi iyi ve fena organizmalar arasındaki farkı da mükemmel bir şekilde ayırt eder. Fakat bir takım hastalıklar bu koruyucu mekanizmayı zayıflatarak çoğu hastalığa kapı aralarken pamukçuk da bu rahatsızlıklardan biridir. Bu hastalıkların bazıları şunlardır:

HIV/AIDS: HIV AIDS’e neden olan virüstür ve bağışıklık sisteminin hücrelerine zarar vererek ya da yıkarak vücudu enfeksiyonlara karşısında dirençsiz ülkü getirir. Aralıksız tekrarlanan pamukçuklar HIV enfeksiyonunun ilk işaretidir.

Kanser:: Kanser hastasıysanız bağışıklık sisteminiz hastalıklardan ve kemoterapi ve radyasyon gibi tedavilerden nedeniyle fazla zayıflar. Hem bu hastalıklar ayrıca de yapılan tedaviler pamukçuk gibi Candiida enfeksiyonlarını artırır.

Diyabet: Tedavi edilmeyen diyabetiniz varsa veya rahatsızlık kontrol edilmiyorsa, tükürüğünüz yüksek miktarda şeker içerir. Bu durumda Candida mantarları bu şekeri kullanarak ağız içinde süratli bir şekilde çoğalır ve pamukçuğa neden olurlar.

Vajinal Maya Enfeksiyonları: Vajinal maya enfeksiyonları da pamukçuğa neden olan benzer mantar nedeniyle ortaya çıkar. Bir maya enfeksiyonu güvenli olmayan olmamasına rağmen, gebe iseniz mantarlar doğum esnasında bebeğe geçebilir ve yeni doğan bebekte pamukçuk görülebilir.

Pamukçuğu tetikleyen diğer risk faktörleri şunlardır:

Anemi (anemi)
Antibiyotikler ve Kortikosteroidler
Kanser ilaçları
Takma dişler
Ağız kurutucu hastalıklar
Sigara
Organ nakli
Fazla zayıflık

Pamukçuk Nedenleri Nelerdir?