Home Sağlık HaberleriKanserMeme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları
Meme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları

Meme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları

Meme kanseri tedavisi görebilen hastaların en büyük korkusu her yerde bu illete yakalanmaktır. Uzmanlar, meme kanseri cerrahisi ve tedavisi ardından kanseri yenmenin doğal yollarını açıkladılar.

Meme kanseri tedavisi görebilen hastaların, tedavisi sonrasında uygulayacakları ve dikkat edecekleri bir takım hususlar kanserin nüksünü önlemektedir. Göğüs kanserinin tekrarlanmasını durdurmak için ne yapmanız gerektiği makalemizin devamında açıklandı. Yapılan araştırmalar, meme kanserini yenmenin doğal yollarını ortaya çıkardı. Meme kanserinin tekrarlanmasını önlemenin doğal yolları aralarında en kayda değer husus, çalışma.

Eğer meme kanseri cerrahisi ve tedavisi geçirdiyseniz, olasılıkla yapacağınız bir şeyler olduğunuz hissedersiniz. Geçirmiş olduğumuz son 15 sene öncesine kadar doktorlar Kanser tedavisi esnasında ve sonrasında egzersizlerden kaçınılması gerektiğini söylerlerdi. Fakat bugün gelinen noktada; Egzersizlerin, göğüs kanserinin tekrarlanması riskini yarıya indirdiği gözlenmiştir. İstatistiklere göre göğüs kanseri geçirmiş ve ya geçirmekte olan kadınlardan çalışma yapanların alıştırma yapmayanlara oranla %50 daha artı hayatta kalmaktadır.

ÇALIŞMA NEDEN DINÇ BİR SİLAHTIR?

Meme kanserinin oluşması kalıtımsal, radyasyon, bir virüs, başka bir kanserojen ve ya hücrelerin bölünmesine özendirme eden çevresel herhangi bir faktörden kaynaklanır. Doğal bir usul olan egzersizin yapılması ile inflamasyon düzeyi ve stres azalır bunun yanı sıra sağlıklı bir kilonun korunmasına asistan olur. Hem egzersiz vücudun kimyasını da değiştirerek kanser gelişimine yerinde cisim ortamının elimine edilmesini sağlar. Gerçekten, ömür boyu aktif olmak yapılan araştırmalara kadar takriben % 23 oranında meme kanseri riskini azaltabilir.

EGZERSIZ İYİLEŞMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?

Aliştirma meme kanserine yakalanma riskini azaltabilir, fakat hastalığın geliştiği dönemde yapılan bambaşka tiplerdeki egzersizler yeniden size muavin olabilir. Yazımızda test edilmiş ve kanıtlanmış tedavi planının bir parçası olan egzersizlere yer verilmiştir. Şimdiden geçmiş olsun.

TEDAVI SIRASINDA ENERJIK KALIN

Meme kanseri tedavisi boyunca gereklilik duyduğunuz her şey – enerji, duygusal elastikiyet ve maddesel zorlama- size bir ter atmak dek yakın. Yüksek doz kemoterapi gören hastalar üzerinde yapılan Almanların yaptığı bir araştırmada, jurnal 30 dakikalık yapılan bir egzersiz çalışmasının hastaların kendilerini kayda değer oranda iyi hissetmelerini sağladığı ve çalışmayanlara tarafından daha eksik bitkinlik içerisinde olduğu belirlenmiştir. Aliştirma yapan bu hastalarda bu manâlı iyileşmenin yanı sıra daha az anksiyete (kaygı) ve nefret hissettikleri saptanmıştır. Yine Kopenhag’ da yapılan diğer bir alıştırma ise şu şekilde; kemoterapi görebilen hastalarda yapılan kardiyo ve dayanıklılık karışımı egzersizler yaptırılmış ve enerji düzeyinin arttığı saptanmıştır. Egzersizin herhangi bir türü size tezgâhtar olabilir. Yalnızca vücudunuzu dinleyin, azimli olarak ilerlemeye çalışın.

TEDAVİDEN HEMEN SONRA ELASTIK KALIN

Lumpektomi veya mastektomi uygulamaları ile lenf düğümlerinin çıkarılması –göğüs dokusunun çıkarılması yok- genelde ameliyat sonrası sızı meydana getirir. Koltuk altı gerginliğiniz dağılana değin sizin için iyi bir mola olabilir. Eğer cerrahi işlem sonrası yakın zamanda rutin bir esnetme yapılmaz ise sertlik ve hareket aralığında kayıplar meydana gelebilir. Aşağı operasyondan bir hafta kadar sonra başlayabileceğiniz, her gün hareketlerinizi artıracak ve en iyi sonuçlar alabileceğiniz egzersizler sıralanmıştır.

1. Örümcek Yürüyüşü

Yüzünüzü duvara dönün, takriben 8 santim uzak durun. Parmak uçlarınızı duvara dokundurun ve bu şekilde aşağıya doğru kalça seviyesine içten indirin. Muhtemel olduğu dek parmaklarınız ile duvara tırmanmaya çalışın. Yukarıda yaklaşık 15 saniye kadar ellerinizi tutun. Rahatlayın ve hareketi tekrarlayın. 5 ‘er baştan biçiminde yapın. Her kol için ayrı ayrı uygulayın.

2. Sarkaç

Belden öne eğilin ve etkilenen kolunuzu yere içten sarkıtın. Eliniz ile küçük daireler çizin ve artı zorlamadan kolunuzu kendi çevresinde devinim yapın. 10 kere sağ ve daha sonra da 10 kez sola. Aynı tekrarı öteki kolunuz ile yapın.

3. Göğüs Germe

Bir kapı çerçevesi içinde durun. Dirseğiniz göğüs hizasında ve ön kol kısmınızı resimde görüldüğü gibi kapı çerçevesine yerleştirin. Nezaketle ve incitmeden bir gerilme hissedene değin ağır ağır öne dürüst eğilin. 30 saniye değin bekleyin. Vakit sonunda baştan başa dönün ve 5 yeniden yapın. sonra diğer kolunuzu kullanın.

TEDAVİDEN AYLAR SONRA İSE GÜÇLÜ KALIN

Kollar, göğüs ve sırt için ileri düzeydeki yük eğitimi tedavi öncesindeki dayanıklılığınıza geri dönmesine ve yüzde 70’in üzerinde lenfödem belirtilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır. 1 yada 2 kiloluk ağırlıklar ile bu hareket yada egzersizlerin yapılması son derece önemlidir.

1. Oturup Kolları Yanal Hareket Ettirme

Her Biri elinize hafif bir tartı yada dumbell alınız ve sandalyeye oturunuz, sırtınızı yaslayınız. Kollarınız omuzlarınızdan yukarıya içten kaldırınız. Kollarınızın yay şeklinde bir daire çizmesine uyarı ediniz. Kollar omuz yüksekliğinde kalkmalı ve nazikçe indirmelisiniz. Başlarken düşük sayı ve ağırlık kullanarak başlayınız. 10 tekrar biçiminde tamamlayınız.

2. Oturarak Biceps Curl

Biceps Curl, çoğunlukla pazu gelişimine katkıda yer alan bir harekettir. bir önceki harekette olduğu gibi sandalyeye sırtınızı dayayarak oturun. Ellerinize aldığınız ağırlıklar ağır ağır kaldırıp indiriniz. Yine, 10 her tarafta şeklinde yapınız.

3. Tek – Kol Hareketi

Resimde görüldüğü gibi, sağ ön ayak bükülük ve sol ise düz bir şekilde durunuz. Düz olan bacağınız ile beliniz benzer doğrultuda olmalı. Sol elinize alacağınız ağırlığı belinize doğru çekerek yerçekimi yönüne içten yavaşca salınız. Aynı hareketi öteki kolunuz ile yapın. 10 her yerde yapın.

Meme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları