Home Sağlık HaberleriKalp SağlığıKalp sağlığınıza önem veriyormusunuz? Yürek sağlığı için neler yapılmalı
Kalp sağlığınıza önem veriyormusunuz? Yürek sağlığı için neler yapılmalı

Kalp sağlığınıza önem veriyormusunuz? Yürek sağlığı için neler yapılmalı

Dolaşım sistemimizin merkezi olan, ve bununla birlikte en manâlı organlarımızdan birisi olan  kalp, insanı hayata bağlayan en kayda değer organdır.  Çalışması sinirler göre denetim edilen, herkesin kendi yumruğu büyüklüğünde olan ve…

Dolaşım sistemimizin merkezi olan, ve bununla beraber en kayda değer organlarımızdan birisi olan  kalp, insanı hayata bağlayan en önemli organdır.  Çalışması sinirler göre kontrol edilen, herkesin kendi yumruğu büyüklüğünde olan ve sol tarafımızda yer alan bir organımızdır. Kalbimiz bir pompa gibi bütün vücudumuza kan pompalayarak hücrelerimizin ihtiyaçlarını karşılar. Bu yüzden kalbimiz de meydana gelen herhangi bir şikâyet herzaman  ciddiye alınmalıdır. Sizlere bu
makalemizde insan vücudunda en  kayda değer oraganlarımızdan biri olan  yürek ile ilgili bilinmesi gereken hususları sunuyoruz…

Kalp Ağrısın Belirtileri:

Kalpte batma duygusal, yanma ve sancılanma görülebilir. Merdiven ya da tepe çıkarken (yani somut bir aktivite esnasında) göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma tarzındaki bir ağrının sol kola, boyna, çeneye yayılmasına dikkatli olmak gerekir. Bu strese yan da olabilir. Birazcık dinlenildiğinde sızı rahatlar, azalır, geçer. Ağrılar sol kol, boyun, omuz, sırta kadar yayılabilirler. Bunu yanı sıra baş dönmesi, terleme, solunum yetmezliği, bulantıda bu sorunlara eşlik edebilir. Sol göğüste meydana gelen her ağrı yürek kaynaklı olmayabilir. Ağrılar az daha 10 dakika değin sürebilir. Bir miktar dinlenmekle geçebilen ağılardır.
Yürek Ağrılarının Nedenleri:

Derme Çatma ve stresli bir yaşam, fazla gayret sarf etme, takâtsizlik, asap bozukluğu, şiddetli romatizma veya allah vergisi meydana gelen yürek hastalıklarında kalpte ağrılar görülebilir.
Sindirim sistemine ait bozukluklarda, göğüs kafesine alt olan kaslar, sinirler, bağlar ve benzeri yapılarla ilgili bir sorunda da göğüste sancı meydana gelebilir. Bu ağrılar yürek ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde bu alıcı rahatsızlıkların görülmesi muhtemeldir.
Bunun yanı sıra kalbi besleyen koroner damarlardaki öncelikle kolesterol nedeni ile meydana gelen tıkanıklıklar ya da sertleşmeler (ateroskleroz) de yürek ağrılarını temelini teşkil eder. Bu en sık rastlanan yürek rahatsızlığıdır. Enfarktüs adı da verilen bu herif ağrılarda göğüs duvarının ardında sıkıştıran bir sancı laf konusudur. Sızı batıcı tarzda olmamaktadır. Enfarktüs sonrası kalp hücreleri geriye dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6–12 saat içinde o bölgedeki tüm hücreler ölür.
Kalp ağrılarının meydana gelmesindeki esas niçin kalbe giden kanın miktarının azalmasıdır. Kan miktarının azalmasına bağlı olarak kalp beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu da kişinin hemen durmasına ve dinlenmesine sebep olacaktır. Genel Olarak bir arz dinlendikten daha sonra sancı kaybolur. Olur Ya kaybolmuyor ise zaman kaybetmeden bir sağlık durumu kuruluşuna müracaat etmek gerekir.
Kalp hastalıklarında koroner damar hastalıklarının yanı sıra öteki yaygın hastalık da kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarının en büyük nedeni ise akut eklem romatizmasıdır. Eklem romatizmalarının en çarpıcı belirtisi eklemlerdeki iltihaptır. Bu hastalık kendini eklem yerlerindeki kızarma, şişme, sancı ve ateş ile gösterir. En çok etkilediği organ ise kalptir.
Eklem romatizması ise boğaz anjininden sonraki (steptekok faranjiti) 10-20 gün sonrasında ortaya çıkabilir. Eklem romatizmasıyla mitral kapak yaprakları kalınlaşır, birbirine yapışır, kireçlenir ve hareketsizleşir. Bu ise kalbin pompaladığı kanın azalmasına bunun sonucunda da nefes darlığına, halsizliğe, tez yorulmaya, çarpıntıya niçin olur.
Yürek Ağrılarında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bütün yürek hastalıklarında aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir.
• Sinirlenmeyin.
• Sigarayı bırakın.
• Şişmanlamamaya ve kilonuzu muhafaza etmeye çalışın.
• Pozitif sıkıcı işler yapmayın.
• Uyku ve dinlenmenizi dikkatsizlik etmeyin. Koşmayın, telaş etmeyin.
• Her gün bir öncekinden daha iyi olduğunuza inanın. Kabız olmamaya dikkat edin.
• Çürük dişleriniz varsa, çare ettirin.
• Fazla miktarda yağlı sığır veya koyun eti, sütlü şeyler yemeyin.
• Konserve, pastırma, salam, peynir, turşu, balık ve çikolata gibi şeyleri olası olduğunca azaltın.
• Yemeklere tuz koymayın.
• Yemeklerinizi mısırözü, ayçiçeği ya da haşhaşyağı ile hazırlayın.
• Bol taze sebze ve meyve yiyin. Bol yoğurt yiyin.
• Uyumlu bir şekilde eksik da olsa sürekli egzersiz yapın.
Yürek ağrısı durumunda derhal bir doktora gidilmeli:

Göğüs ağrıları bir yürek krizinin(enfarktüs), adale adalesi iltihabı(miyokardit), yürek zarı iltihabı(perikardit) ya da kalp kapakçığı hastalıkları(mitral hastalıklar)nın habercisi olabilir. ya da o anda geçirilmekte olan bir yürek krizine ait olabilir. böylece göğüs ağrısı ihmalkârlık edilmemesi gereken bir yakınmadır.
Kalp ağrısı ve tedavisi;

Eğer kalpte hastalığa ait semptom görülürse belki hap tedavisi ile düzelebilecek bir koşul laf konusu ise tedavi bu şekilde hekim kontrolünde devam ettirilir. Diyet vermiş ise uygulanır. Hastada hayati risk varsa derhal kalp ameliyatı ile hastaya müdahale edilir. Açık yürek ameliyatı genellikle yürek kapakçığında, yürek odacıkları tedavisinde, doğuştan olan gelen yürek bozuklukların düzeltilmesinde ve ağır kalp damar hastalığının tedavisinde gerekli görülür.
Ameliyattan sonradan hastanın jurnal bakımı, yediği yemekler ve doktorun vermiş olduğu ilaçların ahenkli bir şekilde alınması gerekir. Bu durumda hasta kendine bakmaz ise kalbinde olan ağrılar bitmiş ortaya çıkar ve yürek ameliyatı ikinci seferde daha ağır geçebilir. Bu da hastada yaşamsal tehlike oluşturur.
Kalp ağrısı için Şifalı Tümör:

Brokoli: Dolaşım hastalıklarına faydalıdır.
Çamfıstığı: Kalp hastalıklarında da faydalıdır.
Domates: Kalp hastalıklarına karşısında etkili domates içerdiği likopen baştan sona vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.
Elma: Günde bir elma yemek kalp ve dolaşım sorunlarına karşı etkili
Enginar: Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
Güzelavratotu: Kalp hastalıkları için yapılan ilaçlarda kullanılır.
Havuç: Haftada beş defa yendiği takdirde Harvard’ın araştırmalarına kadar kadınlarda kalp enfarktüsünü azalttığı günde iki havuç ise erkeklerde kandaki kolesterolü düşürmeye tezgâhtar olduğu görülmüştür.
Hurma: İsrailli bilim adamları hurma yürek ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkin olduğunu açıkladılar.
Ispanak: Kalp hastalıklarına aleyhinde etkili
Katırtırnağı: Kalp hastalıklarına karşı etkin
Kekik: Yürek çarpıntısını keser.
Kivi: Alman bilim adamları, kivinin yürek hastalığı riskini yüzde 50 azalttığını ifade ediyorlar.
Patlıcan: Yürek çarpıntılarının giderilmesine tezgâhtar olur.
Portakal: Kalp hastalıklarına karşısında etkin, kolesterolü düşürür.
Salatalık: Kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun dışarı atılmasına tezgâhtar olur, kolesterolü düşürür.
Soğan ve sarımsak: Yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı riskini azaltır. Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor. Newcastle’da yapılan çalışmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.
Şebboy: Bu bitkinin tohumları kalp üzerine etkin bileşikler taşır.
Zeytinyağı: Barcelona’da yapılan Kardiyoloji Kongresi’ndeki bir sunumda özellikle sızma zeytinyağının yürek – damar sistemine fazla faydalı olduğu açıklanmıştır.

Uyarı!!!!
Sızı belirtilerin ilk başladığı günlerde hemencecik üzüntü etmemek gerekir. En sık karşılaşılan problem sızı meydana geldiği süre ‘ya fena bir şey çıkarsa’ diye düşünüp hekime başvurmamaktır. Var olan reel hiçbir zaman değişmeyecektir. Bu yüzden gecikmeye meydan vermeden bir hekime başvurmalısınız. Gecikmeniz karşılaşmaktan korktuğumuz olayları değil etmez aksine büyütür. Sonunda zahmetsizce halledilecek bir sorununuz varken kaybettiğiniz süre, bu sorunu daha da büyümüş bazen de çözülemez bir ayla getirmiş olacaktır. En değerli varlığımız bedenimizdir. Bedenimize sahip çıkalım.

ANEKDOT: Göğüs kafesimizde meydana gelen her ağrı kalp ağrısı değildir. Bir Takım durumlarda göğüs kafesimizdeki kaslar da ağrıyabilir. Bu göğüs ağrılarının yürek ağrılarından ayırmanın en iyi yolu, ağrıların sol kola doğru inip inmediğine bakmaktır. Yürek ağrısında ağrı: göğüsten başlar ve çeneye, omuzlara oradan da sol kolun içine doru yayılır. Sancı başlıca göğüs derinliklerindedir.