Home Sağlık HaberleriKalp SağlığıHava Kirliliği Kalp Krizini Tetikliyor
Hava Kirliliği Kalp Krizini Tetikliyor

Hava Kirliliği Kalp Krizini Tetikliyor

Şunu biliyoruz oysa bir takım tehlike faktörlerinin varlığında kalp damar hastalıklarına yakalanma riski vede  bunun sonucu olarak da yürek krizi geçirme riski  oldukça artmaktadır. Yürek damarlarında darlıklar yer alan  vardır.

Şunu biliyoruz ancak bir takım tehlike faktörlerinin varlığında yürek damar hastalıklarına yakalanma riski vede  bunun sonucu olarak da yürek krizi geçirme riski  oldukça artmaktadır. Kalp damarlarında darlıklar yer alan  vardır. Bu makalemizde kalp krizini tetikleyen faktörlere deyiniyoruz…

Trafik, aşırı fiziki zorlanma, hiddet, öfke, alkol, kahve, hava kirliliği, ağır yemek, kokain, mariyuhana, seksüel aktivite.

Yapılan bir çalışmada kişisel ve toplumsal düzeyde bu faktörlerin hangilerinin daha önemli olduğu araştırılmış. Kişi bazında değerlendirildiğinde yürek krizi tetikleyicileri en önemliden düşüğe dürüst sıralanırsa; en ilk kez kokain kullanımı gelirken bunları, ağır yemek yemek, mariyuana içme, olumsuz karakter, fazla bedensel yorgunluk, alkol, öfke-öfke, seksüel aktivite, trafik, solunum yolu infeksiyonları, kahve ve hava kirliliği peşine düşüp takip ediyor.

Ama toplumsal bazda ele alındığında sıra değişiyor: en üst sırayı trafik alırken bunu hava kirliliği izliyor. Kalp krizinin tetiklenme riski; trafiğe maruz kalanlarda kalmayanlara tarafından 7 kat, hava kirliliğine maruz kalanlarda ise kalmayanlara kadar 5 kat daha pozitif olduğu görülüyor. Bunların arkasında ise sırayla; fazla maddi takâtsizlik, alkol, kahve, olumsuz karakter, kızgınlık, ağır yemek, seksüel aktivite, kokain, mariyuhana içme ve solunum yolu infeksiyonları geliyor.

Sıralamanın kişi ve toplumsal bazda ayrı olmasının nedeni, krizi tetikleyen etkene maruz kalınma oranlarının değişik olması: Kişi bazında en enerjik tetikleyici kokain iken (krizin tetiklenme riski, kokain alanlarda, almayanlara göre 24 kat daha artı), toplumsal bazda önemini yitiriyor. Çünkü toplumda kokain uygulama oranı fazla düşük, dolayısıyla toplumsal bazda kokainin kalp krizini tetikleme yüzdesi %1’in aşağı.

Fakat, doğal olarak, özellikle büyük şehirlerde yaşayan herkesi etkileyen hava kirliliği ve trafik, toplumsal ölçekte en büyük tetikleyici haline geliyor. bu arada trafikte olmanın sürücü kadar yolcuyu da olumsuz etkilediğini vurgulamalıyım