Home Sağlık HaberleriGöz SağlığıGöz Kaşıntısının Nedenleri Nelerdir?
Göz Kaşıntısının Nedenleri Nelerdir?

Göz Kaşıntısının Nedenleri Nelerdir?

Göz kaşıntısı genellikle alerjiler sebebiyle ortaya çıkar. Göze temas eden tanıdık olmayan bir maddeye (alerjen) bağışık sistemi tepki verdiğinde histamin hormonu salgılanır. Bu da favori kaşınmaya niçin olur.

Göz kaşıntısı ile hepimiz ara sıra karşılaşırız. Toz gibi küçük maddeler gözlerimizde birkaç dakika süren kaşınma şehvetli ortaya çıkarabilir. Fakat, bazı sıhhat problemleri saatler, günler, hatta aylar süren kaşıntıya niçin olabilir. Bunlar çoğu süre tıbbi bakıma gereklilik duyulan durumlardır.

Göz Kaşıntısı Nedenleri – Alerjiler
Göz kaşıntısının en yaygın nedeni alerjilerdir. Alerjik konjonktivit olarak da adlandırılan göz alerjilerinin dünya üzerinde 5 insandan 1’ini etkilediği düşünülmektedir.

Göz alerjileri iki kategoride incelenebilir:

Mevsimsel Alerjiler
Yılın belirli zamanlarında ortaya meydana çıkan mevsimsel alerjiler göz kaşıntısına sebep olabilir. bahar nezlesi mevsimsel alerjilerin klasik bir formudur. Beden havadaki polene tepki verdiğinde ortaya çıkar. Ayrı polenler insanları bambaşka etkilediği için, sizin gözleriniz kaşınırken, göz alerjisi problemi olan bir birey benzer anda bu sorundan etkilenmeyebilir.

Sürekli Alerjiler
Bu alerjiler yıl boyunca devam edebilir. Kapalı ortam alerjisi olarak da bilinir. Çünkü ev tozu belirtilerin başlıca sebebidir. Konut tozu mantar sporlarını, küfü ve hayvan kepeğini tuttuğu için ve bu maddeler bağışıklık sisteminizin tepkime vermesine sebep olduğu için alerjiye neden olur. Ayrıca spesifik bir takım tetikleyicilerin de göz kaşıntısına niçin olduğunu fark edebilirsiniz.

Göz Kaşınıtısı Nedenleri – Diğer Durumlar
Göz kaşıntısına niçin olabilecek dağıtılmış durumlar şunlardır.

Yabancı Maddeler
Bir kirpik ya da bir tutam kir favori kaşınmaya niçin olabilir. Göze giren yabancı cisme karşısında karoser hemen enflamatuar bir tepki gösterir, bu da favori sulanma ve göz kaşıntısı olarak kendini gösterir.

Korneanın Çizilmesi
Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle göz hasar alabilir. Bu sorun bir maddenin göze sert bir teması ya da bir göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu çizik gözü her kırpışınızda rahatsızlık verir ve favori iltihaba, kaşıntıya niçin olur.

Göz Enfeksiyonu
Virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bir takım organizmalar gözde enfeksiyona neden olarak, göz kaşıntısı yaratabilir. Bu enfeksiyonlar gözün beyaz kısmını (konjonktiva) ya da ön kısmını (kornea) etkileyebilir.

Göz Kuruluğu
Gözü ıslatmak, yağlandırmak ve gözetmek için yeterince göz yaşı üretimi olmadığında göz kuruluğu meydana gelir. Bunun sonucu favori irin ve kaşıntı ortaya çıkar. Enfeksiyonlar göz kapaklarını da etkileyebilir. Bu durumda da blefarit (göz kapağı yangısı) oluşur. Göz enfeksiyonları kontakt lens kullananlarda daha yaygındır.

Kontakt Lensler
Kontakt lensler göz yüzeyinde kuruluğa niçin olacağı için, kaşıntı yaratabilir.