Home Sağlık HaberleriGöz SağlığıGöz Ağrısı Neden Olur?
Göz Ağrısı Neden Olur?

Göz Ağrısı Neden Olur?

Göz ağrısı, göz yüzeyinde pürüzlülük şehvetli, yanma ya da kaşınma hissi olarak ortaya çıkabilir. Yüzeydeki ağrı çoğunlukla yabancı bir maddeden, enfeksiyondan veya incinmeden kaynaklanır. Bu herif bir ağrı birçok vakit göz damlaları veya dinlenmeyle zahmetsizce çare edilebilir.

Gözün içinde ortaya çıkan ağrıda ise, acıyan, pütürlü, saplanan ya da çarpıntı biçiminde bir sızı hissedilebilir. Bu herif bir sancı daha ciddi bir tedavi gerektirebilir lakin ara sıra daha önemli bir problemin habercisidir.

bununla beraber, göz ağrısına görme kaybı eşlik ediyorsa, ivedi olarak bakılması gereken tıbbi bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Anında bir göz doktoruyla görüşmeyi ihmalkârlık etmeyin.

Gözün Yüzeyindeki (Oküler) Göz Ağrısı Nedenleri
Aşağıdakiler göz yüzeyinde ortaya çıkan ağrının nedenleri olabilir.

Yabancı Bir Madde
Göz ağrısının en yaygın sebebi göze tanıdık olmayan bir maddenin temas etmesi veya kaçmasıdır. Kirpik, bir tutam leke, makyaj malzemesi ya da başka bir madde göze girdiğinde, favori iritasyon (tahriş), kırmızılık, sulanma ve ağrıya niçin olabilir.

Konjonktivit (Göz Nezlesi)
Konjonktiva göz kapaklarının iç yüzeyi ile gözakının bir kısmını örten ince bir zardır. Bu zar enfeksiyon veya cerahat kapabilir. Genel Olarak bunun sebebi bir enfeksiyon ya da alerjidir. Sızı genellikle orta düzeyde olsa da, cerahat kaşıntıya, kızarıklığa ve iltihap atımına niçin olur.

Kontakt Lens Tahrişi
Geceleri kontakt lens takan kişilerde ya da lenslerini düzgünce dezenfekte etmeyenlerde iritasyona (tahrişe) veya enfeksiyona emrindeki göz ağrısı görülebilir.

Kornea Abrazyonus
Kornea, gözü kaplayan transparan yüzeye verilen isimdir. Kornea yaralanmalara karşı çok hassastır. Korneal abrazyon olan kişiler, gözün içinde bir şey var gibi hissederler. Bu durumda, yabancı cismi çıkarmayı amaçlayan gözü yıkama gibi tedaviler ağrıyı ve rahatsızlığı dindirmez.

Yaralanma
Kimyasal yanıklar ve parlama yanıkları göze ciddi ölçüde sancı verebilir. Bu yanıklar genellikle tahriş edici bir şeye bir vakit maruz kalındığında ortaya çıkar. Çamaşır suyu veya güneşin, solaryum makinesinin, kaynak makinesinin yoğun ışığı favori yaralanmaya neden olarak, ağrıya sebebiyet verebilir.

Blefarit (Göz Kapağı Yangısı)
Blefarit göz kapağının kenarındaki yağ bezlerinin enfeksiyon veya irin kapması sonucu ortaya çıkar ve göz ağrısına sebep olur.

Arpacık
Eğer blefarit enfeksiyonu göz kapağında bir nodül veya yumru oluşturursa, buna arpacık adı verilir. Arpacık fazla sızı verebilir. Arpacığın etrafındaki bölge dokunmaya karşı çok hassas olabilir.

Gözün İçindeki (Orbital) Göz Ağrısı Nedenleri
Gözün içinde hissedilen ağrının nedeni aşağıdakilerden biri olabilir.

Glokom Hastalığı
“Gözün içinden bir baskı hissedilmesi” olarak kendini emin eder. Glokomun öteki belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı ve gösterme kaybıdır. Bir Anda gözde oluşan zorlama ivedi bir durumdur ve kalıcı görme kaybını engellemek için tedaviye ihtiyaç vardır.

Optik Nörit
Optik asap (gözün arka kısmını beyne bağlayan asap) iltihap kaparsa, gösterme kaybı ile beraber göz ağrısı tecrübe edebilirsiniz. Bir bağışıklık hastalığı ya da virüssel veya bakteriye bir enfeksiyon iltihaba neden olabilir.

Sinüzit
Sinüslerdeki bir enfeksiyon gözlerin peşinde bir baskının hissedilmesine sebep olabilir. Enfeksiyon ciddileştikçe bir gözde veya ikisinde birdenbire sızı artarak, hissedilir.

Migren
Migren baş ağrılarının bir etkisi de gözde ağrıdır.

Yaralanma
Göze bir cismin batması, göze yumruk gelmesi ya da bir kaza önemli göz ağrısına niçin olabilir.