Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıGebelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığına daha artı yük verilmelidir. Tatmin Edici bir bakım ile hamilelikte diş sorunlarının üstesinden ulaşmak mümkündür. Peki, gebelikte diş bakımı nasıl yapılır?

Hamilelik döneminde kadının vücudunda bulunan kalsiyum miktarında azalma söz konusu olduğundan, diş ve diş eti sorunları ile sık sık karşılaşılır. Kadınların hamilelik dönemlerinde dişlerine gösterdikleri özen bu sebeple artırılmalıdır. Gebelikte anne karnındaki bebek ihtiyaç duyduğu kalsiyumu annesinin dişlerinden almaktadır. Bu durumdan ötürü hamile bayan diş kaybına uğrayabilir. Fakat bir takım önlemler alınır ve bir takım şartların değişmesi yapılırsa bu sorunun üstesinden varmak mümkündür.

Gebelikte Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımı kuşkusuz dikkatsizlik edilmemelidir. Mutlaka günde asgari 2 kez dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanımı alışkanlığı da edinilmelidir ki, plak birikimi de önlenmiş olsun. Tuz su ile gargara yapılmalıdır. Bilhassa de hamilelikte ılık tuz su ile gargara gerçekleştirmek diş etlerinin rahatlamasını sağlar. Bunun yanı sıra dişeti hassasiyetini de artırmış olur. Hormonal değişimlerden dolayı gebelikte mutlaka ahenkli ağız bakımı için uzmana başvurulmalıdır. Ağız hijyeni korunmalıdır.

Hem anneye hem de bebeğe yetecek kadar kalsiyum açısından varlıklı beslenilmelidir!

Gebelikte diş sorunları ile karşılaşmamak için, kalsiyum bakımından zengin beslenilmelidir. Gebeliği baştan başa anne adayı her gün bir kase yoğurt ve bir bardak süt içme alışkanlığı kazanmalıdır. Fakat fazlasını da tüketmemeye özen göstermelidir. Çünkü pozitif kalsiyum, demirin emilimini azaltır. Bu da kansızlığa yol açabilir. O yüzden aşırıya kaçmadan her gün ahenkli olarak bir kase yoğurt ve bir bardak süt tüketimi yeterlidir.

Değişen hormonlarda diş sağlığını etkiliyor.

Yalnızca kalsiyum eksikliği değil, bununla beraber gebelikte östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki yükselme yaşandığı için de dişler üzerindeki plak birikimi artıyor. Vücudun dengesinde bozulmalar laf konusu olması, dişlerin daha çabuk çürümesine yol açabiliyor.

Gebelikte diş kaybı yaşamamak için;

  • Abur cubur ve tatlı tüketimi sonrası dişler fırçalanmalı.
  • Kusma sonrası dişlere itina gösterilmeli.
  • Dişler her gün düzenli fırçalanmalıdır.

Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?