Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıDilde Çatlak Neden Olur?
Dilde Çatlak Neden Olur?

Dilde Çatlak Neden Olur?

Vücudumuzda en güçlü adale olan dil, mütenevvi faktörlerden etkilenerek çatlayabiliyor. Dil çatlamasının nedenlerini merak ediyorsanız, makalemizde sizler için dil neden çatlar sorusuna cevap verdik.

Dilin ast yüzeyi, ortası veya altı o kadar fazla faktörden etkilenebilir ve bu durumda ortaya dil çatlaması meydana gelebiliyor. Dil çatlaması kimi zaman fazla derin yaralar oluşturduğu için, acı veren bir sorun olabiliyor. Dil çatlamasının nedenlerini ortadan kaldırmak, yaşadığınız şikayetlerin giderilmesini sağlar. İşte dil çatalaması sebepleri, nedenleri ve neden kaynaklanır sorusunun yanıtları.

Çatlak dil, anemiden gıda yetersizliğine kadar bir fazla faktöre emrindeki olarak ortaya çıkabilir. Dilde oluşan çatlakların olası nedenlerinin anlaşılması bir uçtan bir uca dil yaraları önlenebilir ve bununla ilişkili belirtiler azaltılabilir. bununla beraber doktorunuz da en kısa zamanda ve etkili tedaviyi size özel olarak belirleyebilir.

DİL ÇATLAMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Çatlak yada sözde yırtılmış gibi görünen bir dilin çok özel bir nedeni yoktur. Bunun nedenini anlatmak için böylece çok uzman birçok kuram ortaya koymuştur. Oysa, bugüne dek, tek başına hiçbir kuram bu durumun nedenini tam olarak açıklayan yeterli teori olarak kabul edilmemiştir.

1- Dil Yaralanması: Dilin bilhassa de arkadaki tabi taraflarının aralıksız fırçalama yolu ile sürtülmesi, ağızdaki kırık bir diş yada uygunsuz protezler nedeni ile konuşma yada yemek yerken dilin kesintisiz travmaya maruz kalması dilde çatlak oluşumuna neden olabilir.

2- Kalıtsal Neden: Bir Takım ırk, kalıtımsal olarak bu duruma yatkın (sağ fissürlü olarak) olabilirler. Ama bu bahis, belli çalışmalarla desteklenmemiştir.

B Vitamini Ve Çeşitleri, Hangi Besinlerde Bulunur?

3- Dil anormallikleri: Coğrafik bölgeye özel olan dil (coğrafik dil) ve kıllı dil gibi koşullar dilde çatlamalara niçin olabilecek koşullardır. Coğrafi dilde, dil üzerindeki ipliksi papillaların (tat tomurcukları) kaybıdır ve etkilenen bölge düzensiz şekilde görünür. Bu yamalar dilin yüzeyinde olduğu gibi dilin yan tarafında meydana gelerek o bölgede yırtıklara niçin olabilmektedir. Tüylü yada kıllı dil ise, dil üzerinde bulunan ipliksi yapıdaki lezzet tomurcuklarının keratinleşmesi ve fazla büyümesi sonucu dilin kıllı gibi görünmesine neden olan bir koşuldur. Bu durum bu görünümün yanı sıra çatlak dil sorununa yol açabilir.

4- Diğer Nedenler: Dildeki çatlamaya stres, dişlerin birbirine sürtülmesi yada diş gıcırdatma, fazla baharatlı gıdaların alınması gibi faktörler de niçin olabilir.
Bazen oral pamukçuk ya da oral mantar enfeksiyonu dilde fissür oluşumuna yol açabilir. Oral pamukçuk bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ağız astarında Candida mantarının neden olduğu bir ağız enfeksiyonudur.

Dilde Çatlak Neden Olur?