Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıDil sararması neden olur?
Dil sararması neden olur?

Dil sararması neden olur?

Dil Sararması Niçin Olur?: Dildeki sararmalar ve renk değişimleri böylece fazla kişinin başına gelen sağlık durumu problemlerinden bir tanesidir. Dil sararması nedenleri altında dil ve ağız ile alakalı sıhhat problemlerinin rolü bulunmaktadır. Grip başlangıcından tutunda, diyabet hastalığına kadar uzanan sorunlar dilde sararmalara yol açan belirtiler gösterir.

Dil Sararması Neden Olur?

Dildeki sararmalar ve renk değişimleri öyle çok kişinin başına gelen sağlık durumu problemlerinden bir tanesidir. Dil sararması nedenleri aşağıda dil ve ağız ile alakalı afiyet problemlerinin rolü bulunmaktadır. Grip başlangıcından tutunda, diyabet hastalığına dek uzanan sorunlar dilde sararmalara yol açan belirtiler gösterir.

Dil Sararması Nedenleri

Ağız ve diş sağlığı uzmanları, dil üzerinde sararma olması nedenleri başında vitamin eksikliğinin geldiğini açıklamaktalar.

Vitamin eksikliği: Artma, hücrelerin yenilenmesi, vücudun enfeksiyonlara aleyhinde direnç sağlaması ve vücut fonksiyonlarının ahenkli şekilde çalışmasını sağlamada rol oynayan vitaminler, vücutta eksikliği söz konusu olduğu vakit bir takım şikayetlerin ortaya çıkar. Bunlardan bir adam başına de dil üstünde sararma olmasıdır. Özellikle de B12 vitamini eksikliği dil sararmasının nedenlerindendir.

Diyabet: Ünsilün üretimi azlığından veya ünsülin etkisine karşı direnç ortaya çıkmasından meydana gelen şeker hastalığı hastalığının ilk belirtileri aralarında dil sararması da yer almaktadır.

Astım: Solunum yollarında ortaya meydana çıkan irin sonucunda solunum daralması ortaya çıkmasına astım hastalığı denilmektedir. Astımın en tipik belirtisi nefes alışverişinde zorlanmadır. Oysa belirtileri arasında yaşanılan mikrobik sorun nedeniyle dil sararması da yer almaktadır.

Grip: Çoğunlukla kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde ortaya meydana çıkan grip hastalığında, vücudun direncinin azalması, vitamin kalması dil sararmasına niçin olan etkenlerden bir tanesidir.

Susuzluk: Uzun süre su içmemek, dil üstünde sararmalara yol açan bir öteki faktördür.

Sigara: Sigara dumanının içindeki kimyasal maddelerde dil sararmasına yol açar.
Hormon ilaçları: Hormonal sorunların tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, uzun zaman kullanıldığı süre dil üstünde sarı renk oluşumuna yol açar.

Folik asit eksikliği: Vücutta folik asit eksikliği ortaya çıktığı zamanda dil üzerinde sararmalar görülür. Özellikle de gebelerde dil sararması olmasının en büyük nedeni de folik asit eksikliğidir.

Dil sararması hastalık belirtisi mi?

Dil sararması nadiren bazı hastalıkların sonucunda görülebilen bir şikayettir. Şeker Hastalığı ve ağız mantarı bunların başında gelir. Dil renginde değişim olmasının aşağıda bağırsak hastalıklarının da rolü bulunmaktadır.

Bebeklerde dil sararması niçin olur?

Bebeklerde dil sararması ve dil renginde değiştirme antibiyotik kullanımından kaynaklıdır. Dağıtılmış sıhhat sorunlarının tedavisinde doktor kadar önerilen antibiyotik ilaçlar, bebeklerin dilinde sararmaya neden olabilir.

Dil sararması neden olur?