Home Sağlık HaberleriKanserDeri Kanseri Nasıl Meydana Gelir?
Deri Kanseri Nasıl Meydana Gelir?

Deri Kanseri Nasıl Meydana Gelir?

Daha çok açık ve hassas tene sahip olanlarda görülen deri kanseri, bilhassa da yaz aylarında fazla güneş ışığına maruz kalanlarda ortaya çıkmaktadır. Deri kanserinin meydana gelmesi son derece önemli ve çare isteyen bir durumdur. Peki, deri kanseri nasıl oluşur?

Deri kanserinden korunmak ve deri kanserine karşısında önlem almak için yapılması gereken en manâlı şeyleri başında, yaz aylarında fazla güneş ışığından uzaktan durmak geliyor. Bilhassa da beyaz tenli kişiler güneşten kaçınmalıdır. Deri kanserini işaret eden bulgular fark edilir edilmez, cilt kanserinin daha da çok yayılmasını durdurmak için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Cilt kanserinin oluşumu ve meydana gelme nedenleri hakkında makalemizden data edinebilirsiniz.

İnsanlarda çoğunlukla karşılaşılan kanser türlerinden bir parça başına de deri kanseri olmaktadır. Bu kanser çeşidi genellikle baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkmakla birlikte vücudun ayrı bölgelerinde de oluşabilmektedir. Cilt kanseri derinin güneş görebilen bölgelerinde daha sıklıkla görülmektedir. Bu yüzden muhtemel olduğunda güneşten uzaktan durmak gerekir, bu sayede kanser riskini azaltmış oluruz.

Cilt kanseri oluşumunu alıkoymak için bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı insanların bu kansere yakalanma riskleri daha fazladır. Bilhassa yaz aylarında dışında çalışan veya açık havada fazla vakit geçiren kişilerin deri ile ilgili hastalıklara ve kansere yakalanma riski daha fazladır.

Açık ve beyaz renkli tene sahip olan kişilerde deri kanserine yakalanma ihtimali yüksek olan kişiler arasındadır. Ayrıca vücudunda artı sayıda çili ve beni olan kişiler, kendisinden önce ailesindeki bireylerden bir tanesinde cilt ile ilgili kanser geçirmiş olan kişiler, bazı kimyasal maddelere uzun vakit maruz kalmış kişiler diğer insanlara göre deri kanseri hastalığına yakalanma konusunda tehlike taşıyan gruplar arasında kalmaktadır.

Cilt konusundaki kanserler üç bambaşka şekilde ortaya çıkmaktadır. Bazal Hücre Kanser (BCC) , Squamöz Gözenekli Olan Kanser (SCC) ve Malign Melanom cilt kanseri çeşitleridir. Bahsettiğimiz deri ile ilgili kanser çeşitlerinden en tehlikeli ve en öldürücü olan kanser çeşidi Malign melanom şeklidir. Kanser erken teşhis edildiğinde tamamen çare edilebilir ama tedavi için geç kalındığında çok kısa bir vakit içerinde tüm vücuda yayılır ve öldürücü olabilmektedir.

Malign melanom şahısların normal derilerinin üstünde siyah ya da mor lekeler şeklinde ortaya çıkabildiği gibi, vücuttaki benlerden kaynaklanan sebepler neticesinde de gelişebilmektedir. Bazal hücreli karsinoma, malign melanom değin tehlikeli değildir ve şipşak yayılmaz oysa gerçi çare edilmesi gereken bir kanser çeşididir. Squamöz hücre karsinoma çoğunlukla açık tenli kişilerde görülen kanser çeşididir. Kulak, dudak ve yüz üzerinde görülür.

Toplumumuzda deri kanseri ile ilgili bir takım bilgiler yanlış bilinmekte ve değerlendirilmektedir. Bu durum insanların yanlış düşünmelerine ve hareket etmelerine sebep olmaktadır. Kişiler solaryum ile bronzlaşmanın sağlıklı olduğunu düşünürler. Hatta genç kişiler toplum önünde durmadan takip ettikleri ünlülerden esinlenerek çoğunlukla solaryuma girmektedirler. Oysa solaryuma giren kişiler deri kanserine yakalanma açısından diğer insanlara tarafından daha pozitif tehlike altında olmaktadırlar. Çünkü halk sıradan güneş ışığından çok daha fazlasını solaryumda alırlar.

Halk Müziği aralarında yanlış aşina bilgilerden bir parça başına de koyu tenli kişilerin cilt kanseri hastalığına yakalanmamaları ile ilgilidir. Bu veri kısmen dürüst olsa da koyu tenli şahısların kansere yakalanma ihtimallerinin olmadığını göstermez. Yalnızca açık tenli halk müziği koyu tenli insanlara kadar fazla tehlike altındadırlar. Bulutlu havalarda güneşin insanların derilerine hasar vermediği bilgisi de yanlıştır. Güneş ışınlarının büyük bir kısmı bulutlardan geçerek insanlara dek ulaşır.

Deri Kanseri Nasıl Meydana Gelir?