Home Sağlık HaberleriKanserRahim Ağzı Kanseri Yeni Teşhis Yöntemi
Rahim Ağzı Kanseri Yeni Teşhis Yöntemi

Rahim Ağzı Kanseri Yeni Teşhis Yöntemi

Kadınların korkulu kabusu olan rahim ağzı kanseri, ne değin erken dönemde teşhis edilirse kanserin tedavisinde ama başarı şansı da artmış olur. Rahim ağzı kanseri teşhis yöntemleri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin erken dönemde ayrım edildiği vakalarda hastaların %95’i bu kanser türünden rahatlıkla kurtulmuştur. Erken tanı, erken çare demektir. Rahim ağzı kanseri riski aşağıda olanlar ilk önce edinmek üzere, uzmanlar bütün kadınların rutin şekilde Pap smear testi yaptırmasını ve jinekoloik muayeneye gitmelerini nasihat etmektedir.

Rahim ağzı kanserinin, human papilloma virus cervical cancer, ilerlemesi bazen fazla hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için bütün kadınların düzenli jinekolojik tetkik ve Pap smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır. Rahatsızlık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır. Kanserin tanısı jinekolojik tetkik ve alınan örneklerin patolojik incelemesi ile yapılır. Serviks kanseri tanısını belirlemek için sırasıyla;

Tıbbi hikaye ve fizik muayene: Kişi doktora başvurduğunda kişisel ve aile ile bir takım bilgiler sorulur. Bu soruların amacı risk faktörlerinin belirlenmesi ve serviks kanserinin hastadaki belirtilerini ortaya koymaktır. Ayrıntılı fizik muayene ile genel olarak sağlık durumu değerlendirilir. Jinekolojik muayene ile değer biçme tamamlanır.

Sistoskopi, proktoskopi ve genel hissizlik altında tetkik: Sistoskopi işleminde, ışıklı, uzun ve sıcacık bir tüp ile üretradan (idrar yollarının sonu) girilerek mesaneye ulaşılır. Bu yöntemle üretra ve mesane kanser yayılımı açısından incelenir. Şüpheli alanlardan milimetrik biyopsiler (parçalar) alınabilir. Sistoskopi, yöresel uyuşma ile yalnızca girilecek olan alan uyuşturularak ya da bir takım hastalarda genel anestezi altında yapılır.

Rektoskopi: Işıklı bir tüp ile rektumdan (kalın bağırsağın sonu) girilerek kanser varlığı araştırılır.

Biyopsi: Eğer alınan biyopsi (parça) sonucunda serviks kanseri olduğunuz ortaya çıkmışsa, bu alıcı kanserlerin tedavisi ile uğraşan bir cerraha başvurmanız gerekir.

Rahim Ağzı Kanseri Yeni Tanı Yöntemi