Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıAğız Kokusu Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, toplumun büyük bir bölümünün muzdarip olduğu ağız kokusu nedenlerinden ve hangi hastalıkların ağız kokusuna yol açtığından bahsetti.

Her rahatsızlık vücutta çeşitli sinyaller verir. Hastalıkların bu belirtileri doğrultusunda bir şeylerin zıt gittiğini anlar ve doktora muayene olarak niçin böyle bir sorun yaşadığımızı öğrenmek ve sorunu tedavi ettirmek isteriz. Ağız kokusu da bu stil belirtilerden bir tanesidir. Peki, ağız kokusuna hangi hastalıklar yol açıyor?

Ağız içerisinde bulunan bakteriler ağız kokusuna neden olmaktadır. Uzm. Dr. Aynacı, ağız kokusunun fizyolojik sebeplere tabi oluşabileceğini de söyledi ve sözlerini şöyle devam ettirdi. “Sabahleyin ağız kokusu tüm bireylerde sabah uyanıldığında meydana gelir. Bunun sebebi, ağız içerisindeki bakterilerin ürettiği gazlar ve sindirim kanalında üreyen bir takım gazlar birleşince bu sabahki ağız kokusuna sebep olabiliyor. Ağız içerisinde 600’den artı bakteri var ve bunlardan bazıları bilhassa ağız kokusuna daha fazla sebep oluyor. Bilhassa dil sırtında üreyen bakteriler burada biriken yiyeceklerle birleşince ağız kokusuna sebep olabiliyor. Dişler fırçalanırken dil de fırçalanmalı. Ağız bakım gargaraları da ağız kokusunu azaltır”

Dişlerini Fırçalarken Dil ve Dil Kökünü De Fırçalayın!

Bilirkişi hekim diş fırçalama esnasında dil ve dil kökünü de unutmamak gerektiğini söylüyor. Ağız içi ve ağız dışı sebepler de ağız kokusu nedenleri arasındadır. Özellikle de diş ve diş etleri ile ilgili hastalıklar ağız kokusunun temelini oluşturur. Ağız hijyeninin yeteri dek sağlanamaması, ağız bakımına yük verilmemesi, protez kullanan hastalarda ağız kokusu sebepleridir.

Uzm. Dr. Aynacı, “Ağız kokusu gerçekten dağıtılmış kulak patolojilerinden tutun akciğer hastalıklarına bronşit gibi, boğaz iltihabı, tonsillit, bademcik taşı birikmesi, sinüzit, geniz akıntısına dek pek çok hastalıktan kaynaklanabiliyor. sigara içmek, fazla pozitif çay ve Alkol harcamak ağız kokusuna neden olabiliyor. Ağız kokusuyla beraber tat almama ve ağız kuruluğu da görülebiliyor.” dedi.

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Habercisidir?