Home Sağlık HaberleriKalp SağlığıYürek Çarpıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Yürek Çarpıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yürek Çarpıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Kansızlık

Kansızlık olarak da tanımlanan bu koşul çarpıntı sikayetlerinde ilk akla gelen sebeplerden birisi. Demir veya vitamin eksikliğine yan gelişebiliyor. Bilhassa mide ve bağırsaklardaki sıcacık kanamalar anemi ile sonuçlanabiliyor. Çarpıntı ile birlikte halsizlik ve tez yorulma gözleniyor. Nedene karşın tedavi uygulanıyor.
Guatr

Tiroid bezinin fazla çalışması sık gözlenen çarpıntı nedenlerinden biri. Vücudun metabolizmasında çoğalma ile birlikte, kilo kaybı ve çabuk sinirlenme halleri izleniyor. Tedavide tiroid bezi değerlendirilerek hap tedavisi uygulanıyor.

Durağan hayat

Çarpıntıya maksimum niçin olan durumlardan biri dingin hayat ve kondisyon eksikliği. Ama bu sorun, çoğunlukla gözden kaçıyor. Kondisyon eksikliği yaşa ve cinsiyete bakılmaksızın herkesi etkiliyor. Bilhassa tepecik ve merdivenlerde kalp ritminde ani çoğaltma oluyor ve nefes darlığı eşlik ediyor. Tedavi şekli uyumlu egzersiz.

Olağandışı tansiyon değerleri

Kan basıncının keza düşük olması ayrıca de yüksek olması çarpıntıya yol açabiliyor. Bilhassa kuvvetsiz gençlerde tansiyon düşüklüğü sık görülüyor ve yetkisiz sıvı tüketimi, su içmeme de tabloya eklendiğinde çarpıntı zorunlu oluyor.

Obezite

Kilolu kişilerde kalp daha büyük karoser yüzeyine kan pompalamaya çalıştığından daha çabuk çalışıyor ve sonuçta çarpıntı şikayeti gelişiyor.

Stres ve uykusuzluk

Gerginlik, gerginlik ve uykusuzluk en sık rastlanan çarpıntı nedenlerinden. Kesintisiz gerginlik, endişeli inşa, dikkatli şahsiyet yapısı, coşku ve nefret hali vücutta sempatik sistem aktivasyonu ile çarpıntıya sebep oluyor. Uyku düzensizliğinde de beden dinlenemediğinden vücudun genel dengesinde biçimsizleşme oluyor ve çarpıntı gelişiyor.

Ateşli hastalıklar

Alev, nabız sayısında bariz artma yaptığından, hastalık boyunca nabız yüksek kalmaya yatkın oluyor. Bu da çarpıntıya yol açıyor.

Sindirim bozukluğu ve dispepsi

Ağır bir yemek sonrası büyüyen mide gerilmesi, gaz oluşumu ve kabızlık çarpıntının sık gözlenen nedenlerinden biri. Hastalıkların tedavisi ile birlikte çarpıntı sorunu da ortadan kalkabiliyor.

Mitral kapak çökmesi

Mitral kapak prolapsusu da denilen bu rahatsızlık yürek kaynaklı nedenler aralarında ilk sırada yer alıyor. Kapak yapısının gevşekliğinden dolayı kapak çökmesi ve kapak yetersizliği gelişiyor. Çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı öne çıkıyor. Teşhis ekokardiyografi ile konuluyor ve yardım tedavisi veriliyor.

İlaçlar

Grip ilaçları ve astım için kullanılan havalar çoğunlukla çarpıntı yapıyor. Antibiyotik alımlarında da geçici çarpıntı hissi gözlenebilir. Cinsel performans arttırıcı ilaçlar da çarpıntı yapabilir.

Kalp krizi

Kalp krizinde çarpıntı şehvetli ve düzensiz ritim çoğunlukla görülüyor. Tabloya başlıca göğüs ağrısı eşlik ediyor. Bilhassa kalbin alt tarafını tutan kalp krizlerinde ritim bariz olarak düşebiliyor. Ritim düşük olmasına karşın hastalar bu durumu çarpıntı olarak adlandırabiliyor. Kalp krizinde öksürme önerisi bu noktada işe yarıyor. Peş peşe öksürme ile kalp ritminde çoğalma olurken, nabzın yüksek seyrettiği kalp krizlerinde ise öksürük manevrası işe yaramıyor. En yakın sıhhat kuruluşuna müracaat etmek gerekiyor.

Yürek yetersizliği

Yürek yetersizliğinde çarpıntı ve aritmi denilen ritim düzensizlikleri sık gözleniyor. Sıradan istirahat ritminin hızlanması tedavide eksiklik olduğunu gösteriyor. Tekrar yürek yetersizliğinde kullanılan ilaçlara bağlı artan tuzlu dengesizliği de derme çatma atım ve çarpıntıya yol açabiliyor.
Romatizmal yürek kapağı hastalığı
Özellikle mitral kapağı tutan romatizmal hastalıklar sık çarpıntı sebeplerinden birisi. Çarpıntının sıklaşması ve ritmin düzensiz ayla gelmesi hastalığın ilerlediğini gösteriyor. İlerleyen vakalarda ritim holter tetkiki ile birlikte hap tedavisi çoğunlukla gerekiyor.

Eksik sıvı tüketimi

Az akıcı tüketimi bilhassa yaşlılarda ve cılız yapılılarda çarpıntıya yol açabiliyor. Esas mekanizma kalbin kan doluş basıncında azalma ile birlikte gelişen kalp yetersizliği ve tansiyon düzensizliği. Yüksek kan basıncı veya kalp yetersizliği nedeniyle idrar sökücü ilaç kullananlarda sık olarak izleniyor. Çoğunluğu su almak üzere günlük en az 1.5 litre akıcı tüketilmesi önemli.

Fazla miktarda alkol, çay, kahve ve sigara tüketimi de çarpıntının aşina nedenlerinden bazıları.