Home Sağlık HaberleriRuh SağlığıPanik Bozukluk Nasıl Geçer?
Panik Bozukluk Nasıl Geçer?

Panik Bozukluk Nasıl Geçer?

Ruh sağlığı hastalıkları arasında en sık görülen problem panik bozukluktur. Panik bozukluk psikiyatristler göre aşina bir hastalık olduğu için, panik bozukluğun tedavisi mümkündür. Peki, panik bozukluğun tedavi yöntemleri nelerdir, bu hastalık nasıl geçer?

Yapılan incelemeler gösteriyor ki, panik bozukluk günümüzde 100 kişiden 4’ünden görülmektedir. Panik bozukluğu atlatan da var atlatamayanda. Panik bozukluğun tedavisinde en kayda değer adım, hastanın hasta olduğunu kabullenmesidir. daha sonra doktorun önerilerine dikkat ederek panik bozukluğun tedavisi için yapılması gerekenleri yerine getirmek. 20-35 yaşlarında başlayan bu hastalıkta kadınlar birincil hedeftir. İşte panik bozukluğun nedenleri ve tedavisi.

Panik bozukluğun nedenleri

Panik Bozukluğunun niçin oluştuğuna ilişkin iki bilimsel açıklama vardır:

1. Panik Bozukluğu, beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, coşku ve şehvetli yaşantılarımızı düzenleyen bir takım beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır.

2. Panik Bozukluğu, günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya meydana çıkan ve iyice “doğal ve zararsız” olan çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı veya baş dönmesi gibi fiziksel belirtilerin, hasta kadar fena bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda da “yürek krizi geçiriyorum, öleceğim”, “çıldırıyorum”, “felç olacağım” şeklinde yanlış yorumlanması ile oluşur.

Panik bozukluğun tedavisi

Panik Bozukluğu, tedavisi muhtemel bir hastalıktır. Bugün için etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavisi vardır. Bunlar: 1.Hap tedavisi, 2.Bilişsel-davranışçı tedavi

1. Ilaç Tedavisi:

Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Halen, ülkemizde bu hastalığa iyi gelen epeyce pozitif sayıda hap bulunmaktadır.

Doktorunuz bu ilaçlardan birisini seçerek, az bir dozla başlamanızı önerecek ve ahenkli kontroller ile dozu gerektiği kadar artıracaktır.
Ilaç tedavisi minimum bir sene sürdürüldükten sonradan yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir.

2.Bilişsel-davranışçı tedavi:

Bu çare yönteminde iki gaye vardır:

1. Hastanın, aslında tamamen “zararsız” olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki yanlış data ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.

2. Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde her zaman karşılaştırılması, böylece korkularının “üstüne gitme”si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.

Bu tedavide hekim hastasına dıştan çıkma, pazara gitme, taşıt araçlarına binme gibi hastanın, nefret edilen şey ve Panikleri nedeniyle yapamadığı etkinlikleri bir plan dahilinde en basitlerinden başlayarak “çalışma ödevleri” olarak verir. Hasta basitleri yapabilir ayla geldikçe zorlarına geçerek tüm korkulan durumlar bitinceye dek alıştırmalar sürdürülür.

EN İYİ SONUÇ, BU İKİ ÇEŞITLILIK TEDAVİNİN BİRLİKTE UYGULANMASI İLE ALINMAKTADIR.

Panik Bozukluk Nasıl Geçer?