Home Sağlık HaberleriKanserLösemi nasıl muhakkak olur?
Lösemi nasıl muhakkak olur?

Lösemi nasıl muhakkak olur?

Kan hücrelerini üretmekle görevli olan kemik iliğini ve kanı negatif bir şekilde etkilemekte olan kanser türüne lösemi (kan kanseri) denilmektedir. Kemik iliğin kadar üretilen kan hücreleri kontrolsüz olarak büyümeye başladığı vakit lösemi yani kan kanseri meydana gelmektedir. Peki kan kanseri nasıl belli olur, nasıl anlaşılır?

Lösemi hastalığının çoğunlukla çocuklarda daha fazla meydana geldiği düşünülür ancak, lösemi en fazla yetişkin insanları ve özellikle da 50 yaş üzerindekileri etkilemektedir. Löseminin anlaşılması için belirsizlik gerektiren bir takım belirtileri vardır. Bunlar; ateş ve gece terlemeleri, baş ağrısı, basit yaralanma ve kanama, kemik ve eklem ağrıları, halsizlik, lenf bezlerinin şişmesi vs.’dir.

Lösemi teşhisi için uzman doktor hem bireysel hemde aile bireylerinin tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinmek ister. sonra fiziksel muayene yapılır ve şişen lenf bezleri, dalak ve karaciğer bölgesi elle el ile tetkik edilir. Tam kan sayımı testi yapılır, trombosit ve kırmızı kan hücresi sayıları incelenir. kesin olarak löseminin anlaşılması için, kemik iliğinden örnek (biyopsi) alınır.Lokal duyu yitimi aşağı yapıla biyopsi sonucu, fiziksle tetkik ve bütün kan sayımı sonrası lösemi anlaşılması mümkün.