Home Sağlık HaberleriHassas Barsak Sendromu-İrritabl Barsak Sendromu (IBS)
Hassas Barsak Sendromu-İrritabl Barsak Sendromu (IBS)

Hassas Barsak Sendromu-İrritabl Barsak Sendromu (IBS)

Hassas Barsak ya da diğer adıyla İrritabl Barsak Sendromu (IBS) sindirim sisteminde muayene ya da standart tanı yöntemleriyle yapısal bir bozukluğun saptanmadığı işlevsel bir hastalık.Toplumda yaygın olarak rastlanıyor ve IBS’nin sebepleri bilinmediği gibi kesin bir tedavisi de bulunmuyor. IBS büyük ölçüde rahatsızlığa ve sıkıntıya yol açmakla beraber bağırsaklara kalıcı bir zarar vermiyor, kanamaya yol açmıyor ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olmuyor. Sıklıkla hafif bir sıkıntıya yol açan IBS bazı kişiler için hareketi kısıtlayıcı olabiliyor. Bu bağlamda da yaşam kalitesi etkileniyor.IBS’li kişiler sosyal ortamlara girmekten kaçınabiliyor, işe gitmekten çekinebiliyor ya da bazen hastalığın yol açtığı ishal , acilen tuvalete koşma ihtiyacı ya da kabızlık gibi belirtiler nedeniyle kısa mesafelere bile yolculuk etmekten korkabiliyor. Yine de IBS’li bir çok kişi diyet, stres yönetimi ve bazen de hekimler tarafından önerilen ilaç tedavileri ile belirtilerini kontrol altında tutabiliyor.

İBS NEDENLERİ

Uzun yıllar yapılan araştırmalara rağmen IBS’nin nedeni tam olarak belirlenememiştir. Hastalarda yapılan tetkikler sonucunda organik olarak tamamen normal olunması, psikolojik, fizyolojik ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşımaktadır.

Bununla beraber en sık görülen tetikleyiciler:

Liften yetersiz beslenme
Belirli yiyeceklere karşı hassasiyet ( Yiyecek İntoleransı)
Stres
Sigara
Alkol
Adet dönemi
Öğün atlama ve birden çok yemek yeme
Enfeksiyonlar
Antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar Ayrıca genel hasta eğilimlerinden yola çıkarak mevsimsel değişiklikler, soğuk hava gibi nedenlerin de IBS belirtilerini tetiklediği öngörülebilir.

IBS BELİRTİLERİ

IBS’nin en önemli belirtilerini 4 ana grupta toplayabiliriz. Bunlar:

Karın Ağrısı: Künt bir ağrı şeklinde veya kramplar şeklinde oluşur. Ağrılar dalgalar halinde gelir gider. Genellikle yemeklerden sonra çok yoğun hissedilir. Gaz çıkarma veya tuvalet ihtiyacını giderme ile rahatlama hissedilir.

Şişkinlik: IBS hastaları, normal kişilere göre daha fazla gaz üretmeseler de gaz barsaktan çıkamadığı için rahatsızlık yaratır. Genellikle yemekten hemen sonra başlayarak gün boyunca barsaktan gürültülü sesler gelmesi, karın bölgesinde sıkışıklık ve giysilerin rahatsız etmesi gibi durumlar ile devam eder.

Barsak Alışkanlığı Bozukluğu ( Kabızlık ve/veya İshal): IBS hastalarında en sık görülen belirtilerdendir. Dışkı küçük, katı ve mukusla(barsak mukozasından salgılanan sümüksü bir madde) kaplı olabilir. Barsak duvarındaki mukus üreten bezler ağır hareket eden, saatlerce barsak içinde kalan küçük katı dışkı parçacıklarıyla uzun temas sonrasında aşırı uyarılır ve bu yüzden çok mukus salgılarlar. Bazen sadece mukus da çıkarılabilir.

Şikayetlerin altında yatan organik bir sebebe rastlanmaması.
Bunlar ile beraber görülebilecek diğer belirtiler ise şöyledir:

  • Dışkılama sonrası ağrının azalması
  • Dışkılama sayısında ya da dışkı kıvamında değişiklik
  • Sık dışkılama isteği veya tam boşalmama hissi (tenesmus)
  • Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma ihtiyacı
  • Bulantı Ayrıca sindirim sistemi dışında da şikayetler olabilir
  • Disparöni (Cinsel ilişki sırasında ağrı)
  • Dismenore ( Adet ağrısı)
  • Sırt ve başağrısı
  • Nefes darlığı, hırıltılı soluma
  • Göğüste ağrı ve çarpıntı
  • Yorgunluk / Halsizlik
  • Sinirlilik hali

IBS (İrritabl Barsak Sendromu) Nasıl Teşhis Edilir?
IBS genellikle doktorlar daha ciddi organik hastalık olasılıklarını dışladıktan sonra teşhis edilir. Doktorunuz belirtilerin dikkatli bir tanımlanmasını içeren tam bir tıbbi öykünüzü alır. Fiziksel muayene ve laboratuar testleri uygulanır. Kanamanın olup olmadığını anlamak için dışkı örneği test edilir. Doktorunuz ayrıca organik bir hastalık olup olmadığından emin olmak için röntgen ya da kolonoskopi (kalın bağırsağı esnek bir tüp aracılığıyla izleme) gibi tanı yöntemleri uygulayabilir.