Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıDiş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?
Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Diş sıkma sorunu ekseri çocukluk döneminde meydana gelmektedir oysa yetişkinlerde de mütenevvi nedenlerden dolayı diş sıkma problemi yaşanabilir. İşte diş sıkma sorununun kurtulmanın yolları.

Tıp dalında bruksizm olarak da isimlendirilen diş sıkma sorunu, toplumuzda geniş bir kitlenin yaşadığı problemlerdendir. Altında o kadar çok neden yatar ve diş sıkmanın tedavisi de ilk olarak bu nedenlerin bulunması ile olur. Diş sıkma sorunundan kurtulmak için altta yatan etkenlerden kurtulmak gerekir. diş sıkmanın tedavisi ve çözümü hakkında makalemizin devamında data edineceksiniz.

Diş sıkma diğer ismi ile bruksizm toplumumuzun çok geniş kısmını ilgilendiren bir problemdir. Bu problem çoğunlukla kişinin eşi veya benzer ortamda uyumak zorunda kaldığı şahısların uyarıları ile farkına varılan bir durumdur.

Diş sıkma sorunun en büyük zararlarından bir tanesine, dişin dış yüzeyinde meydana gelen aşınmalardır. Bu aşınmalar aynı zamanda dişlerde dıştan gelen hassasiyetleri daha seri bir şekilde sinire iletmek kaydıyla, diş sızlamalarını meydana getirebilir. Özellikle kayıtlı bölgelerde diş eksikliği olan kişilerde daha artı görülen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum eklem üstünde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.

Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken nokta ise eklem kıkırdağının öteki organlar ile kıyaslandığında kendini onarım sürecinin oldukça yavaş olmasıdır. Bu eklem problemlerinin görülmesi durumunda çare süreci epeyce uzun zamanlara yayılacaktır.

Diş Sıkma Sorunun Öteki Organlar Üzerindeki Etkisi

Çene kasları boyun ve enseye doğru devam eden uzantıları söz konusudur. Eğer sebebi saptama edilemeyen baş, boyun ve sırt ağrılarından şikayetçiyseniz bu durumun bruksizm sonucu meydana geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Diş Sıkma Sorunu Nasıl Tespit Edilir?

Geceleri çene sıkmayı adet olarak ve şiddet bazında ölçebilen cihazlar ile bruksizm rahatsızlığı zahmetsizce saptama edilebilmektedir. Bu şekilde kişinin herhangi bir diş gıcırdatma ya da çene sıkma sorunun olduğu anlaşılması mümkün.

Diş Sıkma Sorunu Nasıl Çare Edilir

Ilk Kez diş sıkma sorunun sebebinin belirlenmesi üstüne bazı tetkikler yapılır. Sebebi belirlenen bir sorunun üstesinden gelmek tedavi sürecine olumlu bir şekilde katkı sağlayacaktır. Sorunun sebebi eğer psikolojik bir kökene dayandırılıyorsa, ilk önce bu sorunun giderilmesi gerekir.

İleri seviyedeki eklem problemlerinde, fizik çare uzmanlarından destek alınması gerekir. Eğer çene sıkma sonucu bir eklem spazmı laf konusu ise lazer tedavi yöntemleri devreye sokulmalıdır. Bu çare süreçleri bir lahza önce gerçekleşmediği için, hastanın diş sıkma probleminin devam eden sürecinde, dişin ve diş etlerinin hasar görmemesi karşılamak adına, gece koruyucu plakların kullanımı laf konusu olabilir. Daha Aşağı ve üstteki çeneye takılabilen bu plaklar epeyce hafif yapıda olup (1-2 gram) kişinin dişlerine hasar vermesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu plaklar çenenin hareketlerini minimal bir seviyelerde tutarken öteki yana çene sıkma gibi durumlarda kuvvetin sadece bir bölgeye uygulanmasının önüne geçmektedir. Bu semptomatik bir çare özelliği taşımaktadır.

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?