Home Şifalı BitkilerÇALPA OTU
ÇALPA OTU

ÇALPA OTU

Çalba otunun anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Trakya bölgelerinde yetişir. Güneşin en yoğun olduğu dönemlerde çiçek açar. Mumu andıran şekliyle yol kenarlarında etrafa ışık saçar. Gövdesi dik, bazen dallanmış ve yünümsü tüylerle kaplı, çokyıllık otsu bir bitkidir. Hem Avrupa’da hem de Anadolu’da yaygın bir bitkidir. Sırf Türkiye’de 200 türü vardır.

Ülkemizde birçok isim ile anılır. Çalba otu,şalba otu,sığır kuyruğu otu, sığır otu,kral mumu bu isimlerden bazılarıdır.

ÇALBA OTU NE İŞE YARAR? ÇALBA OTUNUN FAYDALARI

Balgam söktürücüdür.
Göğsü yumuşatır. Bronşit ve kronik öksürük durumlarında iyileştiricidir.
Solunum yolları mukozasının enfeksiyonlarında iyileştirici etkiler yapar.
Sesin boğuklaşması ve ses kısıklığı durumunda iyileştiricidir.
Mide üşütmesinde oluşan karın ağrısını geçirir.
İdrar söktürücüdür.
Sakinleştiricidir.
Bu etkileri sağlamak üzere, çalba otunun yapraklan yaz ortasında kahverengileşmeden önce toplanıp özenle kurutulur. Çiçekleri ise, yaz ortasından sonbahar başlarına kadar kuru havada toplanır gölge yerde ya da 40 dereceden sıcak olmayan yapay ısıtmalı yerde kurutulur. Bitki nemli yerde kalırsa tıbbi etkilerini yitirir. Bu şekilde toplanıp kurutulmuş ve saklanmış olan yaprak-çiçek karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.
Çalba otu ayrıca etkili bir yara iyileştiricidir. Ciltteki yangıları da geçirir. Bunun için, körpe yaprak ve çiçekleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikâyetli yerlere dıştan uygulanır.
Çalba otu taze çiçekleri banyo suyuna katılırsa cildi yumuşatır ve sarı saçları parlaklaştırır.