Home Şifalı BitkilerGOTU KOLA
GOTU KOLA

GOTU KOLA

Anavatanı Hindistan, Endonezya, Çin ve Güneydoğu Asya olan gotu kola, bataklık sularının içinde ve etrafında, zayıf sapların üzerinde yayılıp toprağı ya da su yüzeyini kaplayarak büyür. Zarif ve yuvarlak yaprakların boyutları eski bir Britanya penny’si kadardır, İngiltere’de bu bitki için kullanılan isimlerden biri de Hint saksıgüzelidir (pennywort). Yapraklar tatsız olsa da Vietnamlılar, Taylandlılar ve Malezyalılar tarafından salata yapımında kullanılır. Sri Lanka’da körilere konan yeşil sebzelerden biri de gotu koladır. Gotu kola binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Çağlar boyunca ömrü uzatan bir bitki olarak ün kazandı. Gotu kolanın Çince’deki adının anlamı “gençlik pınarı” dır.

Hint Ayurvedik tıbbında gotu kolanın birçok adı vardır, bunlardan biri de “Brahman’ın bilgisini getirmek” anlamındaki brahmi’dir. Yaralanma ve cüzzam gibi ülseratif deri hastalıkları için kullanılırdı. Ayurveda tıbbı uygulayıcıları bu bitkiyi özellikle yaşı ilerlemiş insanlarda sinirleri yenilemek ve böylece zihinsel açıklığı ve hafızayı güçlendirmek için tavsiye ettiler. Çinliler gotu kolayı özellikle yüksek ateş ve solunum sorunları için kullandılar. Amerikan Eklektik hekimleri 19. yüzyılda deri problemlerini tedavi etmek için gotu kolaya yakın türler kullandılar. Ancak gotu kola 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar Birleşik Devletler’de pek bilinmiyordu. Bu tariherde gotu kola içeren bir bitki çayı –güya 256 yıl yaşayan Çinli bir bitki uzmanı bu çayı içiyordu- ömür uzatıcı olarak satılmaya başladı. Ve gotu kola ilgi merkezi oldu.
Yapılan bazı araştırmalar gotu kolanın hafıza ve kavramaya yardım ettiğini göstermiştir. Modern bütünleyici tıpta bitki uzmanları gotu kolayı varisli damar ve kanın bacaklarda toplanma eğilimi gösterdiği kronik toplardamar yetmezliği tedavisi için de tavsiye ederler. Bitki, eklem ağrıları, deri ve bağdoku sertleşmesiyle karakterize olan skleroderminin bazı belirtilerini yatıştırır. Gotu koladan yapılan merhemler sedef hastalığıyla bağlantılı hafif yaraları ve kırmızı izleri gidermek ve ameliyat sonrasındaki yara dokularını azaltmak için kullanılır.Yapılan bazı araştırmalar gotu kolanın hafıza ve kavramaya yardım ettiğini göstermiştir. Modern bütünleyici tıpta bitki uzmanları gotu kolayı varisli damar ve kanın bacaklarda toplanma eğilimi gösterdiği kronik toplardamar yetmezliği tedavisi için de tavsiye ederler. Bitki, eklem ağrıları, deri ve bağdoku sertleşmesiyle karakterize olan skleroderminin bazı belirtilerini yatıştırır. Gotu koladan yapılan merhemler sedef hastalığıyla bağlantılı hafif yaraları ve kırmızı izleri gidermek ve ameliyat sonrasındaki yara dokularını azaltmak için kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 

GOTU KOLANIN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalar, gotu kolanın hafızayı güçlendirdiğini ve kavrama yeteneğini geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra sakinleştiri etkisi de bulunur.

Vücuttaki iltihanı söker ve hızlı iyileşmeye yardımcı olur. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Kansızlığın tedavisinde de etkisi olduğu söylenir ancak gotu kolayı kullanmadan önce muhakkak doktora danışılmalıdır. Aksi halde bilmediğiniz bir durumdan vücudunuz olumsuz tepkiler verebilir.

Gotu kola ülser ve bronşit gibi sağlık sorunları üzerine de etkilidir.