Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıBoğaz Kaşıntısı Niçin Olur?
Boğaz Kaşıntısı Niçin Olur?

Boğaz Kaşıntısı Niçin Olur?

Boğazda kaşıntı laf konusu olması ekseri küçük sorunların bir belirtisidir. Ciddi bir rahatsızlığı sinyâl etmeyen boğaz kaşıntısının nedenleri bakın nelerdir.

Mütenevvi nedenlerden nedeniyle meydana gelen boğaz kaşıntısı sorunu sizi korkutmasın. Tedavisi basit ve kolay sorunların bir belirtisi olarak husule gelen boğaz kaşıntısı, geçici bir sorundur. Fakat sürekli boğaz kaşıntısı olması kişiye hastalık verir ve can sıkar. Günlük işlerde uyarı dağınıklığına, ağrıya ve boğazda tahrişe sebep olabilir. İşte boğaz kaşıntısının sebepleri ve önleme yolları.

Boğazın yüzeyleri mukus dokusuyla ve sinir hücrelerinin kutup noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları yiyecekler, hava, virüsler veya alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin zahmetsizce geçmesini sağlaması gerekir. Lakin bazen mukus kuruyabilir ve boğaz kaşınabilir. Bu çoğunlukla bir enfeksiyon ya da dehidrasyon (vücudun susuz kalması) sebebiyle meydana gelir.

Bazı durumlarda da beden fazla pozitif mukus üretir, boğazı pozitif nemlendirerek, yeniden kaşıntıya niçin olabilir. Boğaz kaşıntısının nedenleri şunlardır:

Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Boğaz kaşıntısının muhtemelen en yaygın sebebi dehidrasyondur. Yani vücudun susuz kalması. Boğaz kuruduğunda ve hassas dokuyu gözetmek için yeterince mukus üretilmediğinde ortaya çıkar.

Genellikle su içmek tezgâhtar olur. Lakin işe yaramazsa, doktorunuza danışmalısınız. Sürekli hâle gelen dehidrasyon daha önemli bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Bu sorunlardan bazıları şeker hastalığı ve viral bir enfeksiyondur.

Besin, İlaçlar ve Yaşam Tarzı
Yeterince su içmemeye ilave olarak, bazı yiyecek ve içecekler boğaz kaşıntısına neden olabilir. Kafein vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden fazla fazla kahve ve dere tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedeni bu olabilir. Bazı antidepresanlar ve ilaçlar da boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Bunun için hap prospektüslerini dikkatlice okuyun. Sigara içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya sebep olabilir.

Bu alışkanlıklarınızı değiştirerek ve alternatif ilaçlar konusunda doktorunuzdan yardım alarak boğazda kaşıntı derdinden kurtulabilirsiniz.

Boğazın Aşırı Kullanımı
Boğazı gün boyunca fazla kullanmak, kurumaya ve kaşıntıya neden olur. Fazla artı konuşanlarda ya da öksürenlerde, sesli ve hatalı şekilde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda ya da horlayanlarda görülür. Hem bir hastalık sonucu ağzından nefes edinmek zorunda kalanlarda veya öksürenlerde oluşur.

Enfeksiyonlar
Boğazınızda bir enfeksiyon oluşması mümkündür. Genel Olarak bademciklerde meydana gelir ve onların tahriş olmasına neden olur. Boğaz enfeksiyonları antibiyotik ya da antiseptiklerle tedavi edilebilir. Küçük boğaz enfeksiyonları tuzlu suyla gargara yapıldığında geçebilir. Eğer kesintisiz boğazınız kaşınıyorsa tuzlu suyla ahenkli olarak gargara yaparak, ağız hijyenini de sağlamış olursunuz. Çünkü tuzlu bakteri ve mikropları yok eder.

Enfeksiyonu önlemek için dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ve yemeklerinizi düzgünce pişirmeyi unutmayın.

Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar boğazın kaşınmasına sebep olabilir. Bu bahar alerjisi de olabilir, yediğiniz bir şeyden de kaynaklanabilir. Eğer aralıksız boğaz kaşıntısı çekiyorsanız, hangi yiyecekleri yediğinizde nasıl hissettiğinizi yazdığınız bir defter tutun. Bu, boğaz kaşıntısına sebep olan durumları öğrenmenizi sağlayabilir.

Psikolojik Nedenler
Boğaz kaşıntısına eşlik eden boğaz arıtma ve öksürme sinir bozucu bir alışkanlık hâline gelebilir. Ara Sıra boğaz kaşıntısı psikosomatik olabilir, yani buna sebep olan hiçbir dış etmen yoktur. Böyle bir bozukluk başlıca boğaz tahrişine niçin olan hakiki bir olaydan daha sonra meydana gelir. Boğazda gıdıklanma şehvetli ise rahatsız edici sosyal bir duruma sinirlerin tepki vermesi olabilir. Eğer bu problem varsa meditasyon ve diğer rahatlatıcı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu alışkanlığı alt etmek süre isteyebilir. Eğer şart ciddiyse bir psikoloğa görünebilirsiniz.

Boğaz Kaşıntısı Niçin Olur?