Home Sağlık HaberleriAIDSAIDS Artık Öldürmüyor
AIDS Artık Öldürmüyor

AIDS Artık Öldürmüyor

Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık olan AIDS hastalığı artık ölümcül tehlike taşımıyor. Klimik Derneği AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri Doç. Dr. Asuman İnan, HİV virüsünden kaynaklı husule gelen AİDS, ölümcül değil kronik açıklamasında bulundu.

Tüm bulaşıcı hastalıklar arasında en tehlikelisi olan AIDS, artık öldürmüyor. AIDS olduğunu öğrenen herkesin durumu kabullenmesi ve içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulması epey zaman alıyor. Birçok kişi AIDS olduğu için psikolojik sorunlar yaşıyor. Uzmanlar ise HİV kaynaklı AIDS’i bir an önce kabullenmeyi ve tedavi olmayı tavsiye ediyor. Zaman geçtikçe AIDS tedavisi zorlaşabilir.

Ne kadar erken evrede AIDS tedavisi için kollar sıvanırsa, hastalığın ölümcül riski azaltılmış ve kronikleştirilmiş oluyor. Klimik Derneği AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri Doç. Dr. Asuman İnan, HIV virüsü ile AIDS’in artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak kabul edildiğini belirterek, hastalıkla yaşlananların tansiyon, şeker, kalp hastalığı gibi ek hastalıkları olduğunu bildirdi. AA 21 Aralık 2014 ‘Artık ölümcül değil’

İnan, yaptığı yazılı açıklamada, AIDS hastalarının hastalıklarını ilk öğrendiklerinde kabullenmeme ve panik duygusu yaşadıklarını, işleri ve aileleri konusunda kaygıya kapıldıklarını kaydetti.

Hastalığın cinsel yolla bulaşması nedeniyle hastaların özellikle izole bir ortamda bilgi almak istediklerini, hastanelerin iş yoğunluğu nedeniyle bunun her zaman mümkün olamadığını aktaran İnan, “Sağlık Bakanlığı Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi olduğumuz için deneyimli bir hekimle ilk görüşmelerini yapmış olsalar bile tedavi ve gelecek yaşam kalitesi konusunda konuşulduğu, önemli bilgiler ve kararlar verildiği için tedirgin oluyorlar. Ayrıca enfeksiyonun durumunu belirlemek için çok sayıda tetkik ve farklı disiplinlerden görüş istendiği için doğal olarak yoruluyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

HEKİMLER DE HASTALIĞIN BULAŞACAĞI KAYGISI TAŞIYOR

HIV/AIDS hastalarını izleyen hekimlerin dışında kalan doktorların, bulaşma yollarını tam olarak bilmediklerinde, hastaları yanlış yönlendirebildiklerini vurgulayan İnan, hastaların, yanlış bilgilenme sonucunda hastalıklarının ölümcül olduğunu düşünerek, ümitsizliğe kapılabildiklerini aktardı.

İnan, “Hekimlerin de en çok hastalığın kendilerine ya da diğer hastalara bulaşması, ameliyathane ya da hastane ortamı içinde yayılmasından çekindiklerini, yapacakları tetkik ya da girişimlerin olumlu bir sonuca varmayacağı kaygısı taşıdıklarını düşünüyorum. Hastalığın bulaşma yolları ve güncel yönetimi konusundaki bilgi ve farkındalıklarını artırmalarını, çok yoğun olsalar da zaman ayırıp, kurslara ve diğer eğitim programlarına katılmalarını öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Asuman İnan, virüsün dış ortamda uzun süre canlı kalmadığını belirterek, çamaşır suyu gibi dezenfektanlara karşı duyarlı olduğunu, tokalaşma, öpüşme ve havlu gibi ortak eşyaların kullanımıyla bulaşmadığını kaydetti. İnan, hastalığın, en çok korunmasız cinsel temas, kan, semen gibi virüsü taşıyan vücut sıvılarıyla bulaştığını bildirdi.

“HIV VİRÜSÜ ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL KRONİK BİR HASTALIKTIR”

En bulaştırıcı grubun viral yükü yüksek olan ve tedavi almayan hastalar olduğunu belirten İnan, bulaşma ve bulaşmama yollarının kesin olarak bilinmesinin, hastalara yaklaşımı değiştireceğini dile getirdi.

Klimik Derneği AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri Doç. Dr. Asuman İnan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bazen evlilik öncesi testlerde pozitif çıkan hastalarımın evliliklerinin iptal olması, işten başka nedenler gösterilerek çıkarılmaları, aileleri tarafından dışlanmaları, ek hastalıkları için gerekli girişimlerde aksamalar, sadece insan olarak beni üzmekle kalmayıp, tedavi ve hastalık sürecini de etkileyen durumlardır. HIV/AIDS artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkla yaşlanan hastaların tansiyon, şeker, kalp hastalığı gibi ek hastalıkları olmaktadır. HIV enfeksiyonu olanların test yaptırmalarının, tedavi olmalarının, her türlü sağlık sorunları için gerekli tıbbi bakımı en iyi şekilde almalarının kolaylaştırılması, sosyal ilişkileriyle işlerinin bu durumdan etkilenmemesinin sağlanması, normalleştirilmesi, vakaların ortaya çıkması ve hastalığın yayılımının önlenmesi için en etkili yol olacaktır diye düşünüyorum.”

AIDS Artık Öldürmüyor