Home Genel SağlıkBoyun Fıtığı Neden Olur Tedavisi Nedir?
Boyun Fıtığı Neden Olur Tedavisi Nedir?

Boyun Fıtığı Neden Olur Tedavisi Nedir?

Boyun fıtığı günümüz insanlarının birçoğunun en fazla şikayet ettiği sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Boyun fıtığı nedenleri ve boyun fıtığı tedavisi, boyun fıtığı nasıl geçer ve boyun fıtığı neden olur gibi tüm sorularınızı yanıtladık.

Boyun omurlarının arasında yer almakta olan ve sağlığımız açısından manâlı görevi yer alan disklerin kayması sonucu husule gelen aşınma ve fıtıklaşma boyun fıtığı olarak ifade edilmektedir. Boyun fıtığının aşağıda yatan öyle çok sebep bulunmaktadır ve boyun fıtığı nedenleri diye merak edenler için bu sorunun yanıtına makalemizde yer verirken, boyun fıtığı nasıl geçer ve çare yöntemleri nelerdir sorusunu da yanıtladık.

Boyun Fıtığı Neden Olur

Boyun fıtığında, sertleşen ve kayan diskler sinirler üzerinde baskıya yol açtığı için, boyun bölgesi yanı sıra sırt ve kollarda da baskı kaybına ve ağrılara kapı aralar. Fakat her sızı boyun fıtığı olarak da düşünülmemelidir. Uzman muayenesi ve tetkikler sonucunda boyun fıtığı teşhisi kesin olarak konur. Boyun ve kol ağrısı, diğer böylece fazla rahatsızlığın da belirtileri arasında olduğundan boyun fıtığınız olup olmadığını atamak için kapsamı geniş bir denetleme gerekir. Çoğunlukla, boyun ve kol ağrısı ile beraber ellerde de baskı kaybı görüldüğü takdirde boyun fıtığından şüphelenilir. İşte, boyun fıtığının sebepleri:

  • Yaşlanma
  • Genetik yatkınlık
  • Kaza, darbe, zorlanma
  • Duruş bozukluğu
  • Stres
  • Sigara
  • Kemik erimesi (osteoporoz)

Boyun Fıtığı Tedavisi

* Çoğu birey göre sanılanın tersine, boyun fıtığında ameliyat uygulaması son çaredir, öncesinde hastaların büyük bölümü için yatak istirahatı, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi yeterli gelmektedir. Boyun fıtığının birincil evrelerinde şiddetli ağrı söz konusu ise istirahat ve hap kullanımı önerilir. Ağrının azaldığı dönemde ise fizik tedavi programına başlanılır.
Hap olarak ağrı kesici, ödem azaltıcı ve adale spazmını çözücü ilaçlar verilir reçete edilmektedir ve bu ilaçlar ahenkli şekilde kullanılmalıdır.

* Özellikle akut dönemdeki boyun yaralanmalarında de kısa müddetli dilekçe için boyunluk kullanımı tavsiye edilir, fakat uzun müddetli boyunluk takılması boyun adalelerini zayıflatacağından önerilmez. Bunların haricinde bazı seçilmiş olgularda enjeksiyonlar yapılarak ağrı azaltılabilir. Tüm bu çare uygulamalarına rağmen sorun ortadan kalkmıyorsa, son çare cerrahidir.