Home Genel SağlıkSigara kalbi yaşlandırıyor
Sigara kalbi yaşlandırıyor

Sigara kalbi yaşlandırıyor

Sigara fazla önemli bir tehlike faktörüdür. Sadece yürek damar hastalıklarına niçin olmaz, birçok hastalığın da ilk nedenleri arasında yer alır. Sigara yürek damar hastalıklarını gelişme riskini artıran 4 büyük faktörden biridir.
Diğerleri kolesterol yüksekliği, diyabet ve tansiyon yüksekliğidir. Sigara içen ve başka risk faktörleri bakımından eşdeğer durumda olan bir şahısta, sigara içmeyene kadar kalple ilgili tartma­li olaylarını (yani yürek krizi geçirme, kalp krizi nedeniyle ölme, hastaneye yatma) ortaya çıkma ihtimali yüzde 120 artar. Yani diğer tüm risk fak­törleri eşit eşdeğer olan bir şahısta bu risk 1 ise gün­de bir paket içende aynı risk 2.2. olur. Diğer bir deyişle kalp damarlarının ya da genel anlamda kalbin yaşlanma hızı iki katından daha artı ar­tar. Sigara sadece yürek damarlarını yok, bütün organların damarlarında aynı değişikliklere niçin olur. Felç, böbrek yetersizliği, bacak da­marlarında tıkanmalar meydana gelme riski si­gara ile artar. Çoğu kanser türünün ortaya çık­ma riskini 20-30 kata varacak dereceler artırır. Ampfizem, kronik bronşit gibi ağır akciğer has­talıklarını er veya geç mutlaka ortaya çıkacak­tır.

Sigarayı bıraktıktan daha sonra yürek hastalığı riski devam eder mi?
Yürek damar hastalığında sigaraya alt çabuk ol­manın ortadan kalkması sigarayı bıraktıktan bir sene sonradan azalır, iyice kaybolması 2-3 yıl içinde gelişir. Ama yeni bozuklukların ortaya çıkmasında bir rol oynamaktan çıkması, daha önce meydana getirmiş olduğu zararların kay­bolmasını sağlamaz. Sigarayı vazgeçmek için kalp damar hastalığının semptom vermesini ummak, yangına bacayı sardıktan sonradan müdaheye et­meye karar atamak gibidir. Çünkü koroner yürek hastalığında damarlar genel olarak yüzde 70′e ka­bakımlı daralmadıkça semptom vermezler.

Sigarayı vazgeçmek istenlerin fazla kilo alması sonucu yürek krizi vakaları var. Sigarayı ayrılmak kalp krizi nedeni mi?
Sigarayı bırakmanın hissettirdiği tembellik duy­gusu ve hoşnutluk eksikliğini gidermek için bir şey­ler yemek bir kötü alışkanlığın yerine başka bir fena alışkanlığın gelmesidir. Bunun yerine dü­zenli egzersiz yapılması son derece uygun bir çö­züm olur.

Çünkü yeterli arz ve sürede çalışma keza sigara veya yemek yemenin sağladığı memnuniyet benzer bir hoşnutluk duygusu, psikolojik kolaylık verir keza de sigaradan sonradan kilo artışının kont­rolünde asistan olur. Ayrıca metabolizma, da­marlar, yürek üstüne de diğer olumlu etkilen de olur. Sigarayı bırakırken bunun bir yana egzer­siz programlarıyla birleştirilmesi ayrıca öbür bir anlayışa, hayat biçimine girmeyi sağlar hem de kişinin sağlığı açısından fazla faydalı olur.