Home Sağlık HaberleriKalp SağlığıKoroner Arter Hastalığı
Koroner Arter Hastalığı

Koroner Arter Hastalığı

KORONER ARTER HASTALIĞI: Koroner arter hastalığı günümüzde dünyada en yaygın sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Bütün gelişmelere karşın halen vefat nedenlerinde birincil sıradaki yerini devam ettirmektedir.

KORONER ATARDAMAR HASTALIĞI

Koroner atardamar hastalığı günümüzde dünyada en yaygın sağlık durumu problemlerinin başında gelmektedir. Tüm gelişmelere rağmen halen ölüm nedenlerinde birincil sıradaki yerini devam ettirmektedir.

 

Koroner Atardamar Hastalığını Nasıl Tanımlayabiliriz?

Koroner arter hastalığı kalbin etrafını çevreleyerek yürek kasını besleyen koroner arterlerin tıkanıklığına veya daralmasına bahşedilen addır. Nedeni koroner arterlerin damar sertliğidir.

 

Koroner Atardamar Hastalığının Çare Yöntemleri

Koroner atardamar hastalığının en etkili tedavisi hastalıktan korunmadır. Hastalığa karşısında korunma bilincinin geliştirilerek erken yaşlarda hayat şekli düzenlenmesi yapılmalıdır. Koroner arter hastalığının klinik düzeyde tespitinden sonradan değişik çare seçenekleri kullanılabilir. Esas çare perhiz, çalışma ve hap tedavisidir. Hastalığın daha ilerlemiş formlarında girişimsel çare yöntemleri kullanılmalıdır. Günümüzde teknolojideki hızlı gelişmeye paralel olarak her geçen süre cerrahi tedavi zorunlulukları azalmaktadır. Girişimsel kardiyoloji alanındaki balon kateter ve stentlerdeki gelişmeler zorluk derecesi yüksek hastalarında tedavisini muhtemel kılmaktadır. Önemli damar hastalıkları balon anjioplasti ve koroner stent uygulaması ile çare edilebilmektedir.

 

Stent Nedir?

Stent, balon işlemi ile açılan damarın bitmiş daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılan ve fazla ince metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olarak tanımlama edilebilir.

 

Stent Uygulaması Nasıl Gerçekleşir?

Koroner stentler hastalıklı önemli darlık yaratıcı damar bölgelerine kateterler vasıtasıyla yerleştirilerek darlıklar ayrıntılarıyla giderilebilmektedir. Hastalıklı koroner arterin çapına ve rahatsızlık bölgesinin uzunluğuna göre değişik çap ve uzunlukta stentler kullanılmaktadır.

 

Stent Çeşitleri Nelerdir?

Koroner stentler üretim şekline kadar çeşitlilik göstermektedir. Çelik stentler ve kobalt krom stentler günümüzde en yaygın kullanılan stentlerdir. Koroner stentlerin yerleştirildikleri damar bölgesinde değişik oranlarda her yerde hastalık oluşabilmektedir. Damar çapının ufak olması, hastalıklı damar bölgesinin uzun olması, diyabet hastalığı, kolestrol yüksekliği, sigara kullanımı, diyet ve egzersize uyumsuzluken sık hastalığın yineleme nedenlerindendir. bu nedenle koroner arter hastalığının tedavisinde diyet, egzersiz ve ilaç tedavisine düzen fazla önemlidir.

 

Her Tarafta Damar Daralmalarında Ne Gibi Stentler Geliştirilmiştir?

Stentlerdeki bitmiş daralmanın engellenmesi için hap kaplanmış stentler geliştirilmiştir. Stent üzerine özel tekniklerle yerleştirilmiş ve hastalıklı damar bölgesine kayıtlı bir zaman salgılanan ilaçlarla hastalığın baskılanması amaçlanmıştır. Stent üzerindeki hap hastalıklı bölgeye salgılanarak hastalıklı bölgede hücresel çoğalmasını baskılanmaktadır. Bilhassa damar çapı ufak uzun segment ( birim, parça ) hastalıklı lezyonlarda ilaçlı stentlerin baştan daralma oranı bayağı stentlerden bariz oranda daha düşüktür. diyabet ( Diabetes mellitus ) olan hastalarda olağan stentlere göre ilaçlı stentler daha düşük bitmiş daralma oranına sahiptir.

Teknoloji Arttıkça İlaçlı Stentler Daha da Etkinleşiyor Diyebilir miyiz?

Günümüzde stent kaplama teknolojilerinin gelişmesi ve daha güvenilir ilaçların kullanılması ilaçlı stentlerin üstünlüğünü arttırmıştır. İlaçlı stentlerin gelişmesi yaygın damar hastalığı olan hastalarda cerrahi gereksinimini azaltmıştır. Tam tıkalı damarların ve uzun segment ( Birim, parça ) daralmış damarların tedavisi mümkün olmuştur.
Tabi fakat ilaçlı stentlerde etkinlik ve güvenilirlilik teknolojik gelişmelerle gittikçe artmaktadır. Yakın zamanda eriyebilen hap kaplanmış stentler kullanıma girecektir. Stentler üzerindeki ilacı salgıladıktan daha sonra adamakıllı eriyerek kaybolacaktır. Tekrarlayan girişimler ve operasyonlar açısından daha güvenli tedavi uygulamaları yapılabilecektir.
Teknolojideki gelişmelere paralel olarak daha güvenilir ve daha konforlu tedavi seçenekleri ile koroner arter hastalığı tedavisi yapılabilecektir. Unutulmamalıdır ama bütün bu gelişmelere karşın en etkin, en ucuz ve en güvenilir tedavisi koroner arter hastalığından korunmadır.