Home Şifalı BitkilerKARAYEMİŞ
KARAYEMİŞ

KARAYEMİŞ

Doğu Karadeniz’de bolca yetişen karayemiş, karamiş, laz üzümü ve taflan isimleriyle tanınan mayhoş meyve tam bir şifa kaynağı. Nemli iklim meyvesi olan karayemişten Karadenizliler reçel ve marmelat yapıyor. Ayrıca fasulyeden yapılan turşu kavurmanın bir benzeri karayemişle de hazırlanıyor.

Tam bir şifa deposu
Son yıllarda üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmaya başlanan karayemiş özellikle diyabet hastaları için bir şifa deposu. Gelin karayemişin faydalarını daha yakından öğrenelim.

Karayemiş Ağacı Nedir? Ne Zaman Meyve Verir?

Gülgiller familyasından olan karayemiş bitkisi beyaz renkli çiçekler açar. Temmuz ayı civarı meyve veren karayemiş, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Ağacın gövdesi grimsi ya da donuk siyah renginde olur. Odun dokusu sert olan karayemiş ağacının dal sistemi de kuvvetlidir. Genellikle dik ve düzgün bir şekilde büyüyen ağacın kökleri de oldukça derinlere gidebilir.

Karayemiş çiçeği salkımları açtığında, beyazlığıyla göze hoş gelen bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Karayemiş ağacı erken çiçek açan bir bitki türüdür. Karayemişlerin çiçek açma mevsimine denk gelirseniz, eşsiz güzellikteki beyaz çiçeklerini hemen fark edebilirsiniz.

Karayemiş fidanı besin bakımından bol topraklarda ideal biçimde yetişebilen bir fidandır. Toprak türü olarak çok fazla seçici olmayan fidanları büyüyüp ağaç olduğunda ortalama 6 metre uzayabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Karayemiş Meyvesi Nerede Yetişir?

Karayemişler çoğunlukla gölge ve rutubetli yerlerde yetişmeyi seven bir yapıya sahiptir. Ağaçları genel olarak her çeşit toprakta büyüyebilse de derin topraklarda alınabilen verim çok daha fazladır.

Meyvesinin tadı ve kalitesi bakımından alt çeşitlerin göre bazı ufak değişiklikler gösterir. Ilıman iklimi seven bitkiye karadenizin sahil kuşağında yoğun bir şekilde rastlayabilmek mümkündür. Doğal yaşama alanı olarak yer aldığı bu bölgede, birçok tarlanın farklı köşelerinde kendiliğinden büyümüş karayemiş ağaçlarına denk gelebilirsiniz.

Çiçekleri, ağaç yapısı ve meyvesinin lezzetiyle kendine has bir yapısı olan karayemiş, karadenizin özgün havasını yansıtır. Karadeniz bahçelerinin vazgeçilmezi olan karayemiş, nam-ı diğer “taflan”, yörenin bereketli ürünleri arasında öne çıkar. Görünüş olarak tanıdık gelebilecek bu meyvenin kendine has aroması, onu ilk kez deneyenleri gerçekten etkileyecektir. Estetik açıdan da oldukça güzel görünen karayemiş ağacı, bahçelerin görüntüsünü güzelleştirmek için de yetiştirilebilir.

Karayemişin Faydaları Nelerdir?

Hastalıklara karşı koruma sağlayan antioksidan yapısı, karayemişin faydaları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Olgun karayemiş meyvelerinin tüketimi sindirimin düzene girmesini sağlar.
Karayemiş meyvelerinin taze ya da kuru şekilde tüketilmesinin şeker hastaları için yararlı olduğu düşünülmektedir.
Karayemişin içindeki birçok vitamin ve mineral, sinir sisteminin rahat çalışmasına destek olma gibi bir etkiye sahiptir.
Kurutulan ya da pekmez haline getirilmiş karayemişin kış mevsiminde tüketilmesi de soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi sürecine yardımcı olacaktır.
Uygun miktardaki karayemiş tüketimi, kemik yapısı ve kasların düzenli çalışması gibi süreçlerde birçok yarar sağlamaktadır.
Karın ağrılarının ve bulantıların giderilmesi için de karayemiş kullanılabilmektedir.
İçeriğindeki yüksek demir sayesinde bu mineralin vücuttaki eksikliğini gidermeye yardım eder.
Karayemiş, bağırsak tembelliği sorununun çözülmesine destek olur.
Karayemiş meyvesinin içerisinde bulunan magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller, vücudun direncini korumayı kolaylaştırır.
Birçok konuda iyileştirici etkisi bulunan karayemişlerin idrar söktürücü özelikleri olduğu da bilinmektedir.
Egzama benzeri cilt hastalıklarında karayemiş kullanımı yararlı olabilmektedir.
Meyve ile birlikte kurutulan karayemiş çekirdeğinin faydaları, özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılmasını sağlar. Solunum yolundaki veya vücuttaki diğer rahatsızlıklarda tedavi amaçlı karayemiş kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışınız.