Home Sağlık HaberleriGöz SağlığıGözde Çapak Neden Olur Nasıl Geçer?
Gözde Çapak Neden Olur Nasıl Geçer?

Gözde Çapak Neden Olur Nasıl Geçer?

Gözlerde ortaya meydana çıkan çapak nedenleri ve tedavisi hakkında sizleri bilgilendirdik. Makalemizde ayrıca bebeklerde göz çapağı nedenleri ve tedavisi ayrıca de yetişkinlerde favori çapak sebepleri ve nasıl geçer sorularının yanıtlarına ulaşacaksınız.

Sabahtan uyandıktan daha sonra birçok kişi gözünde çapak olduğunu ayrım eder ve bu durum biz uykudayken gerçekleşir. Sebebi ise uykudayken gözyaşları kanalıyla nemlenen gözlerde, nemin sabaha kadar kurumasıdır. Oysa uyandıktan sonra, gün içerisinde gözlerde sümük sanki, yoğun kıvamda, renkli bir çapaklanma husule geliyor ve net görmeyi engelliyorsa, bu durumda enfeksiyon gibi faktörler düşünülür. Gözde çapak nedenlerini bilmek çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır ancak her koşulda, özellikle de çapakla birlikte gözlerde kızarma, yanma, bulanıklık sözde diğer belirtiler de varsa, mutlaka bir doktora gözükmek en iyisidir.

Bebeklerde göz çapaklanması niçin olur?

Göz çapaklanması meselesi da bebeğinizin birincil haftalarında karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Daha açık konuşmak gerekirse yetişkinlerde de oluşabilen bu sorunun gözyaşı kanalının tıkanmasından husule kazanç. Bilindiği gibi gözyaşı gözün, kendi çukurunda kuytu hareket etmesine muavenet eder. Buradaki işlevini gördükten daha sonra gözyaşı kanalları yolu ile burun içine akar. İşte, bu noktadaki bir tıkanıklık çapaklanma biçiminde betimleme edilir.

Erişkin ve Bebeklerde Gözde Çapak Nasıl Geçer?

Bebeklerde görülen göz çapaklanmasının tedavisi ekseri ilk 6-9 ayda kendiliğinden geçiş gösterir. Bilirkişi bir hekimin tavsiyesi üzerine hekiminiz göre size gösterilen şekilde bebeğinizin gözaltına masaj yaparak kanalın açılmasını kolaylaştırabilir ve bu sayede bebeklerde görülen göz çapaklanmasının geçmesi daha da kısa zamanda ve kolay olur. Eğer tedaviye cevap alınmazsa, hekiminize başvurunuz. Bu gibi durumlarda çelik sonda müdahalesi ile kanalın açılması sağlanıyor.

Yetişkinlerde husule gelen göz çapaklanması kendinden geçebilecek zararsız bir şey olabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı bir hastalık da olabilir, kesinlikle tedavisi ihmal edilmemelidir. Yetişkinlerde göz çapaklanması tedavisi yapılmadığı sürece daha büyük rahatsızlıklara yol açabildiğinden, bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime muayene elde etmek gerekir.