Home Sağlık HaberleriKalp SağlığıDamar sertliği belirtileri nelerdir?
Damar sertliği belirtileri nelerdir?

Damar sertliği belirtileri nelerdir?

Hiçbir sıhhat problemi olmayan kişilerin atardamarları esnek bir yapıya sahip olduğundan, vücudun dengesine göre zaman zaman genişleme, süre zamanda daralma göstererek, damar içinden akan kan miktarının bayağı seviyede olmasını sağlar….

Hiçbir sağlık durumu problemi olmayan şahısların atardamarları esnek bir yapıya sahip olduğundan, vücudun dengesine kadar ara sıra genişleme, vakit zamanda daralma göstererek, damar içinden akıcı kan miktarının adi seviyede olmasını sağlar. Lakin, atardamar bu esnekliğini kaybederse olağan süren bu durumda anormallikler meydana gelecek ve damar duvarından damarın iç kısmına içten ateromatöz plaklar oluşmasına sebebiyet verecektir. İşte bu sebepten ötürü, damar tıkanması ve damar yapısının zayıflaması gibi mütenevvi komplikasyonlar gelişim göstererek kişinin hayat kalitesi bozulacaktır.

Damar sertliğinin belirtileri

Damar sertliği belirtileri, damarda husule gelen hasarın tamamen belirginleştiği sırada ortaya çıkacaktır. Eğer oysa, damar sertliği kalp bölgesinde husule gelirse, kalp kaslarında zayıflama olacak ve kalbe gelen oksijen azaldığı için yürek yeterince kasılmayacak, göğüste sızı hissedilecektir. Bu ağrı ekseri spor sırasında daha şiddetli hissedilecektir. Göğüs bölgesinde baskı şehvetli ortaya çıkabilir ve bu baskı ara sıra çeneye de yayılabilir.

Damar sertliğinin belirtileri olarak tanımlanan bu şikayetler ne eyvah ki bu kadarla da kalmıyor. Damar sertliği hastalarında kalpte ritm bozuklukları meydana geliyor ve zamanla bu bozukluk kalp krizine dönüşebiliyor. Bunun yanı sıra bilinç kayıpları, vücutta ısı kaybı, kramp tarzında ağrılar ve son olarak kangren husule gelebilir. Diyelim fakat damar sertliği böbrek damarlarında husule geldi, işte bu durumda da kan basıncı yüksekliği ortaya çıkabilir ve böbrek fonksiyonlarında bozukluk görülebilir.