Home Genel SağlıkAstım belirtileri ve nedenleri? Astım nedir? İşte hastalığın çare yöntemleri…
Astım belirtileri ve nedenleri? Astım nedir? İşte hastalığın çare yöntemleri…

Astım belirtileri ve nedenleri? Astım nedir? İşte hastalığın çare yöntemleri…

ASTIM

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen astım hastalığı dünyada 300 milyon civarında insanda görülmektedir. Bu oran ülkemizde her 100 yetişkin insandan 7’sinde her 100 çocuktan ise 15’inde görülen ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. 

ASTIM NEDİR?

Astımı anlamak için, öncelikle solunum yollarının nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Hava yolları, akciğerlerinize giren ve çıkan hava tüpleridir. Astımı olan kişilerde hava yolları iltihaplanır. Hava yolları çok hassas olduğundan enflamasyon hava yollarını şişirir. Solunum yolları belirli maddelere kuvvetle tepki gösterir.

Hava yolları tepki verdiği zaman, etrafındaki kaslar sıkılır. Bu, hava yollarını daraltarak, akciğerlere daha az hava gitmesine neden olur. Hava yolları şiştiğinde kötüleşebilir, hava yollarını daha da daraltabilir. Daralan hava yollarındaki hücreler normalden daha fazla mukus yapabilir. Mukus da, hava yollarını daraltabilecek yapışkan, kalın bir sıvıdır.

Bu zincir reaksiyon astım semptomları ile sonuçlanabilir. Her hava yolu iltihaplandığında belirtiler ortaya çıkabilir. Bazen astım semptomları hafiftir ve kendiliğinden veya uygun tedavi sonrasında azalır ya da geçer. Diğer zamanlarda belirtiler daha da kötüleşmeye devam eder.

Semptomlar yoğunlaşırsa ve / veya daha fazla semptom ortaya çıkarsa, astım atağı geçirirsiniz. Astım ataklarına ayrıca alevlenme de denir.

Astım ilk olarak fark edildiğinde semptomları tedavi etmek önemlidir. Bu, semptomların kötüleşmesini ve ciddi bir astım atağına neden olmasını engelleyecektir. Ciddi astım atakları acil bakım gerektirebilir ve ölümcül olabilir.

ASTIMIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astımın ortak belirtileri ve semptomları şunlardır:

Öksürme: Geceleri ya da sabahın erken saatlerinde daha da kötüleşmekte ve uyumakta zorlanmaktadır.

Hırıltı: Nefes aldığınızda oluşan ıslık ya da gıcırtılı bir sestir.

Göğüste sıkışma: Bu, göğsünüzde bir şeyin sıkıldığını ya da oturduğunu hissettirebilir.

Nefes darlığı: Astımı olan bazı insanlar, nefeslerini yakalayamadıklarını veya nefes nefese hissettiklerini söylerler.

Astım hastası olanların hepsi bu semptomlara sahip değildir. Aynı şekilde, bu semptomlara sahip olmak her zaman astımınız olduğu anlamına gelmez. Astımı kesin olarak teşhis etmenin en iyi yolu, bir akciğer fonksiyon testi, bir tıbbi öykü (semptomların tipi ve sıklığı dahil) ve bir fiziksel muayenedir

Sahip olduğunuz astım semptomlarının türleri, ne sıklıkla meydana geldikleri ve ne kadar şiddetli oldukları zamana bağlı olarak değişebilir.

Şiddetli semptomlar ölümcül olabilir.

Uygun tedavi ile astımı olan çoğu insanın, gün içinde ya da gece boyunca semptomları daha az olabilir.

ASTIM TEDAVİSİ

Astım ülkemizde bir çok kişinin yaşadığı, tıbbi yöntemlerle tedavisinin bulunmadığı bir hastalıktır. Tıbbi yöntemler genellikle astım hastalığının semptomlarını baskılayıcı yönde tedavi hedeflemektedir.

Astım bitkisel tedavi yöntemleri ile etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Astım tedavisinde kullanılan Afrika sardunyası ile hastaların semptomlarını tetikleyen faktörlerin kalıcı bir şekilde ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.