Home Sağlık HaberleriAğız ve Diş SağlığıAğız Kuruluğu Niçin Olur?
Ağız Kuruluğu Niçin Olur?

Ağız Kuruluğu Niçin Olur?

Ağır kuruluğunun ortaya çıkma nedenleri oldukça çeşitlidir. Çoğunlukla tükürük eksikliğinden kaynaklanır. Oysa kesintisiz ağız kuruluğu yaşanmasının altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. İşte ağır kuruluğu nedenleri, sebepleri.

Ağızda kuruluk hissi ara sıra hepimizde görülen bir şikayettir. Ama bu şikayeti sürekli olarak yaşamış böylece çok kişi mevcuttur. Bu kişiler ağız kuruluğunun nedenleri hakkında data sahibi almak istiyorlar. Bizlerde uzmanlarımıza sizler için ağız kuruluğu sebeplerini sorduk. Ağız kuruluğunun ortaya çıkmasında pek çok faktör rol oynadığını öğrendik. Makalemizin devamında ağızda kuruluk olmasının nedenleri hakkında sizlerde bilgileneceksiniz.

İnsanda tükürük bezlerince üretilen tükürük % 98 oranında su, enzimler, elektrolitler, mukus ve anti-bakteriyel bileşikler içerir. Tükürük hem boğazın kayganlaşmasını, dilin ve dişlerin korunmasını ve ağız dokularının yumuşak kalmasını sağlar. Ayrıca sindirimin başlamasını ve ağızdaki yiyeceklerin dişlerle birlikte parçalanmasını sağlar. böylece tükürük eksikliğinin niçin olduğu ağız kuruluğu dişlerde oyukların artmasına, konuşmada, yemek yemede ve nefes almada zorlanmalara niçin olur.

Ağız Kuruluğunun Nedenleri

Ağız kuruluğunun yaşlanma, sağlık durumu sorunları, ilaçlar, ameliyatlar ve hayat tarzından kaynaklanan birçok nedeni vardır. Bir Takım nedenler yaşam tarzında yapılabilecek değişikliklerle zahmetsizce düzeltilebilir lakin ilaçlar ve hastalıklarla ilgili öteki nedenleri çare etmek daha zordur. Ağız kuruluğunun esas nedenleri şunlardır:

1. Hayat Tarzı

Sigara içmek tükürük üretimini azaltabilir. Tütün çiğnemek de aynı etkiyi yapar. bu nedenle ağız kuruluğu çeken bir takım kişilerde sigarayı bırakmak veya azaltmak ağız kuruluğunu manâlı ölçüde önleyebilir. Içki içerikli içecekler ve kafein içerikli (akarsu, kahve, gazlı içecekler vb.) içecekler de dehidrasyona (su kaybına) neden olarak ağız kuruluğuna yol açabilir. Ayrıca uzun periyotlarla ağızdan solumak da ağız kuruluğuna yol açar.

2. İlaçların Emrindeki Etkileri

Birçok hap ağız kuruluğuna niçin olur. Bir çalışmada 3 ve daha fazla hap bölge hastalarda ağız kuruluğu görülme ihtimalinin % 60 olduğu ortaya çıkmıştır. Antihistaminler, ağrı kesiciler, kan basıncı ilaçları, antidepresanlar, kemoterapi, kas gevşeticiler, hipertansiyon, obezite, akne, mental bozukluklar, astım, sara, Parkinson hastalığı ve idrar sökücü ilaçların tümü ağız kuruluğuna yol açmaktadır. Kullandığınız ilaçların tükürük üretiminin azalmasına ve ağız kuruluğuna niçin olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurun.

3. Hastalıklar, Enfeksiyonlar ve Sağlık Durumu Sorunları

Ağız kuruluğu HİV/AİDS, diyabet, anemi, Sjögren sendromu, romatoit artrit, kistik fibrozis ve vurgun gibi hastalık ve enfekiyonların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

4. Tıbbi Tedavilerin Emrindeki Etkileri

Bazı tıbbi tedaviler ağız kuruluğuna yol açabilir. Radyasyon tedavisi ve kafa bölgesinden yapılan kemoterapiler tükürük bezlerinin hasar görmesi sonucu kronik ağız kuruluğuna neden olur.

5. Travma ve Ameliyatlar

Bir Takım durumlarda travma ya da ağız sakatlıkları tükürük bezlerinde geri döndürülemez hasarlar ortaya çıkarabilir. Bazen de boyun ve kafa bölgesindeki hasarlar da tükürük bezlerinin daha az tükürük üretmesine niçin olur. Bazı cerrahi işlemler de tükürük bezlerine zarar verebilir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?